Tam_Bau
MENÜ
2023. december 1.
Elza
Óriás szőlőfürt Japánból

Óriás szőlőfürt Japánból

vince.hu / fotók: /sogoodk.com

Egyesek úgy tartják, hogy a Jamanasi prefektúra a modern japán bor születési helye

Japán adja a világ legtöbbet telepített szőlőfajtáját, a kjoho csemegeszőlőt, amely 1945 óta komoly területeket hódított meg. De Ázsia nem csak emiatt érdekes.

365 ezer hektáron termelik világszerte. Óriási fürttel rendelkezik, nemhiába jelenti tehát a neve azt, hogy „óriási hegy”. Ezt a fajtát gyümölcs formájában fogyasztják. Egyesek úgy tartják, hogy a Jamanasi prefektúra a modern japán bor születési helye. Itt találhatók a leghíresebb borászatok is.

A legenda szerint Kacunuma városában egy buddhista szerzetes, Gjoki 718-ban telepítette az első szőlőt. Hogy miért is izgalmas a japán bor? A helyi fehér szőlőjük, a kosu tiszta gyümölcsösségével igazi karriert futott be. Egyre többen próbálkoznak belőle komolyabb dűlőszelektált borokat készíteni, így például a Grace Borászat, amely az egyik legjobb tételeket alkotja. Sarah Jane Evans MW-nal egészen véletlenül Kiotóban találkoztunk idén nyáron, és arról számolt be, milyen izgalmasak a helyi tradicionális pezsgők, és immár a zweigelt is jól érzi magát Japánban. Azt is elmondta, hogy az egyik termelő valamennyi szőlőfürtöt egyenként a tőkén fentről egyfajta papírral fedi le, így védekezve az eső ellen.

A cikk folytatása a Vince Magazin 2023/9. szeptemberi lapszámában olvasható.

Szerző: Kielmayer Kristian / Vince Magazin
Címlapfotó: Krista Bennett / Unsplash