MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Olajmilliárdos, de kifosztott ország újjáélesztése

Olajmilliárdos, de kifosztott ország újjáélesztése

privatbankar.hu

Az „új” venezuelai kormány 10 milliárd dolláros támogatást kaphatna.

Pénzügyminiszterek egy csoportja azon dolgozik, hogy Venezuela „új kormánya” 10 milliárd dollár kereskedelemfinanszírozási támogatást kapjon, ami hozzájárulna a dél-amerikai ország kilábalásához a jelenlegi gazdasági és humanitárius válságból.

Ezt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte a hétvégén. Neveket nem említett, csak annyit mondott, hogy a jórészt nyugati pénzügyminiszterek húsz fős csoportja Washingtonban találkozott a héten, hogy előkészítsen egy olyan közös konzorciumot, amely mintegy 10 milliárd dollár támogatást adna az „új kormánynak” a kereskedelem újbóli beindításához.

Több mint 50 ország, köztük az Egyesült Államok és a Venezuelával szomszédos legnagyobb országok, elismerték Juan Guaidó ellenzéki politikust, a parlament elnökét az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

Venezuela, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának esése, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint már mintegy hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett előrejelzésében az szerepel, hogy idén és jövőre 10 millió százalék körüli lesz az infláció. Venezuelában az infláció 2018-ban csaknem 1,7 millió százalék, 2017-ben 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt.