Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Mit tegyünk otthonunk biztonságáért?

Mit tegyünk otthonunk biztonságáért?

Takács Zsuzsa

Idén a nyár kellős közepén követelt hatalmas áldozatot a szén-monoxid.

Egy négytagú család valamennyi tagja saját otthonukban hunyt el, mert a hosszú kánikula idején a klímahasználat miatt nem nyitottak ablakot, és egy meghibásodott szerkezetből a lakótérbe kerülő CO nem tudott távozni. A fűtési szezon közeledtével a kérdés még égetőbb: hogyan előzhető meg a szén-monoxid mérgezés.

Amit mi is megtehetünk: évente ellenőriztessük hivatásos szakemberrel a fűtésrendszert (kéményseprővel is), a fűtőtestek, csövek, vezetékek állapotát! A szakember megvizsgálja a keletkezett gáz összetevőinek értékeit.
A sütő, tűzhely, kandalló, kémény, konvektor, vízmelegítő, bojler üzembe helyezését mindig bízzuk szakemberre, ne spóroljunk a rendszeres karbantartáson, ellenőrzésen.
Évente vizsgáltassuk meg a kéményt is, így megelőzhető az eltömődés, dugulás!
Gáz- vagy kerozin alapú fűtés csak jól szellőző helyiségekben, terekben alkalmazható. Ne használjunk széntüzelésű grillt zárt térben: lakásban, garázsban, lakókocsiban, és ne hagyjuk járni a motort a garázsban!
Ha teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat és családtagjainkat, akkor szereltessünk be a lakásba szén-monoxid-érzékelőt (szén-monoxid-detektort). Fontos szempont a jelzőszerkezet elhelyezése, javasolt, hogy a hálószoba mellé az előszobába kerüljön a készülék. Ezt a feladatot is bízzuk szakemberre, és megbízható készüléket válasszunk, ami a nemzetközi szabványnak megfelel!