MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Minierdőké a jövő?

Minierdőké a jövő?

hvg.hu

Minierdőkkel küzdenének Európában a klímaváltozás ellen.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Egy új, a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozás káros hatásainak mérséklését célzó mozgalom keretén belül kicsi, sűrű erdők tűnnek fel Európa-szerte – írta a Guardian.

A mozgalom a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer apró erdőt ültetett el Japánban és Malajziában is. Az erdőket gyakran iskolaudvarokra, vagy utak mellé telepítik és akár olyan kicsik is lehetnek, mint egy teniszpálya.

A módszer támogatói szerint a minierdők tízszer gyorsabban nőnek, harmincszor sűrűbbek és százszor gazdagabbak a biodiverzitás szempontjából, mint a hagyományos módszerekkel ültetettek és természetesen figyelembe veszik a tájhonos fajokat és az adott terület adottságait.

Egy Miyawaki-erdőben ideális esetben legalább harmincféle fafaj található. A tudósok szerint így több mint negyvenszer annyi szén-dioxidot nyel el, mint egy olyan, ahol csak egyféle faj található.

Hollandiában már 2015 óta 100 Miyawaki-erdőt ültettek és 2022-ig meg szeretnék duplázni számukat, környezetvédelmi csoportok pedig Belgiumban, és Franciaországban is 40 ilyen minierdő ültetésén dolgoznak.