Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Miniatűr templomok varázslatos világa

Miniatűr templomok varázslatos világa

senior.hu / fotó: facebook.com/avemariagrotto

Számos templom replikációja mellett szentek és bizonyos világi helyek mását is felsorakoztatják.

Alabama állam egyik álmos kisvárosában, Cullman-ban különleges vallási helyet találunk, amely 20. század eleje óta mágnesként vonzza a látogatókat, zarándokokat. Az Ave Maria Grotto miniatűr replikáit saját kezűleg faragta egy Németországból kivándorolt szerzetes.

Az 1800-as évek végén egy fiatalember, Michael Zoettl súlyos hátsérülést szenvedett. Elhatározta, hogy elhagyja bajorországi otthonát és Alabama államba megy, a Szent Bernát kolostorba. Mivel a sérült háta miatt meggörnyedt, a papságtól eltiltották, ezért felszentelt bencés szerzetes lett belőle. Felvette a Joseph nevet és azzal töltötte a napjait, hogy szenet lapátolt az apátság erőművében.

El lehet képzelni, hogy ez a munka magányos és egyhangú volt. Hogy eltöltse a szabadidejét, Joseph miniatűr szent helyeket kezdett készíteni, valamint szentekről készült kópiákat.

Idővel az alkotások elfoglaltak egy elhagyott kőfejtőt, ami Ave Maria Grotto néven vált ismertté.

Joseph testvér a legtöbb alkotását cementből készítette, de mindenféle talált tárgyat felhasznált hozzájuk, így például kagylóhéjakkal, cserépdarabokkal díszítette őket. A legtöbb mű vallási vonatkozású, mint a római Szent Péter bazilika, de akadnak más replikák is, így például a pisai ferdetorony, egy kőmalom a Rhode Island-ről vagy az apátság erőművét megörökítő makett.

 A törékeny, magányos szerzetes csak nagyon ritkán utazott, csupán képeslapokra, útikönyvekre, daltöredékekre és imákra hagyatkozott, amikor elkészítette a műveket. Éppen ezért az épületek aránya helyenként megkérdőjelezhető, de az egyértelmű, hogy milyen aprólékosan, gondosan dolgozott. Az Ave Maria Grotto központi részén, egy kézzel faragott barlangban található Szűzanya szobra is kiemelkedik finom kidolgozottságával.