MENÜ
2021. február 28.
Elemér
Miért fektet termőföldbe Bill Gates?

Miért fektet termőföldbe Bill Gates?

mezohir.hu • fotó: wsj.com

Bill és Melinda Gates tizennyolc államban 98 ezer hektár termőföldet halmozott fel.

A földtulajdonosok magazinja, a The Land Report szerint Bill Gates, a Microsoft alapítója a legnagyobb termőföldtulajdonos az Egyesült Államokban. Bill és Melinda Gates tizennyolc államban 98 ezer hektár termőföldethalmozott fel az elmúlt években. Legnagyobb részesedésük Louisianában (28 ezer hektár), Arkansasban (19,4 ezer hektár), Nebraskában (8,3 ezer hektár) és Arizonában (10,4 ezer hektár) van. A földvásárlásokat elsősorban Gates befektetési társasága, a Cascade Investments végzi.

Bár a házaspár a legnagyobb földbirtokosnak számít az USA-ban, az egyéb területeket is beszámítva (pl. bányák, tavak, művelés alól kivont területek) nem ők a legnagyobb földtulajdonosok.

John Malone milliárdos üzletember 890 ezer hektár birtokában van. A The Land Report szerint nem világos, hogy a nettó 121 milliárd dollár vagyonú Gates miért fektetett be ilyen nagymértékben az amerikai termőföldbe. A farminguk.com szerint viszont ez érthető: a házaspár jótékonysági szervezete, a Bill & Melinda Gates Alapítvány a szegényebb országok, különösen Afrika agrárfejlesztésére összpontosít, így nem idegen tőlük ez az ágazat. 2018-ban Gates az angliai Edinburgh-ben folyó agrárcsúcstechnológiai kísérletekhez is felajánlott több mint 28 millió font (11,3 milliárd forint) támogatást.

Hazánkban a most kialakuló családi mezőgazdasági társasági (CSMT) forma lesz az, amelyik nagyobb előrelépést hozhat a földkoncentrációban. (mezohir.hu nyomán)