Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Megoldható az importépítőfa pótlása, a jövő építőanyaga a nemes nyárfa?

Megoldható az importépítőfa pótlása, a jövő építőanyaga a nemes nyárfa?

vg.hu

Anyaghiány, túlkereslet és szállítási nehézségek jellemzik a legfontosabb építőanyagok világpiacát.

Megháromszorozódott a speciális építőfa világpiaci ára, ennek hatására élesbe fordultak az importfenyő hazai forrásból való helyettesítésére a sokéves kísérletek, akár egy éven belül elkezdődhet a magyarországi gyártás – tudta meg a VG.

Több évtizede kutatják az importépítőfa, a speciálisan előkészített, méretezett és csomagolt fenyő kiváltásának lehetőségét hazai alapanyagból – tájékoztatta a Világgazdaságot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának (ÉVOSZ-MAKÉSZ) elnöke, Kárpáti József. A soproni és pécsi egyetemek részvételével zajló kísérletek sikerre vezettek, a helyettesítés lehetőségére hazai forrásból megfelelő bizonyítékkal szolgál az a két, nemes nyárfából több mint egy évtizede épített mintalakóház Agárdon, amely minden szempontból kiállta az idők próbáját.

A speciálisan feldolgozott nemes nyárfák töréstesztje megközelítően hasonló eredményt adott, mint a fenyőfáé, és a két ház tökéletesen működik.

Az eredmények mindvégig biztatók voltak, de az importépítőfa ára sokáig nem haladta meg túlzottan a hazai előállítási költségeket, vagyis a gyártás nem lett volna rentábilis.

Az import fenyő építőfa, a tető- és vázszerkezetekhez használt, speciálisan előkészített, kezelt, darabolt és méretezett fa minden másnál nagyobb mértékben drágult, a felfokozott világpiaci kereslet és áruhiány hatására több mint háromszorosára nőtt az ára – jellemezte a helyzetet Kárpáti József.

A pandémia előtt köbméterenként még 250-270 euróért lehetett vásárolni a terméket, ma azonban már 900-950 eurót kell érte fizetni, és csak két-három hónapos határidővel vállalják a szállítását.

A költségek lefaragása mellett fontos szempont a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, hiszen hazai termelőüzemből sokkal kisebb távolságról lehetne beszerezni az építkezésekhez a helyben termő fából készült árut, mellőzve a szállítást a németországi és az ausztriai kereskedésekből.

A készházas céget is vezető szakember elmondta, már kifutóban vannak a korábbi, 750-800 euróért lekötött kontingenseik, a kivitelezőcégek is egyre drágábban tudnak árut rendelni.

A rövid határidővel megépíthető készházak piaca éppen a gyors kivitelezés miatt nem omlott össze, hiszen aki építkezni akar, a hagyományos technológiánál rövidebb határidővel zárható ügylet miatt biztonságosabban tervezhetőnek tartja ezt a megoldást.

Az építőanyagárak emelkedése miatt azonban a költségcsökkentés érdekében sokan a tervezettnél kisebb vagy kevésbé felszerelt otthont tudnak építtetni.

A kritikus állapotokat látva a kormány még határozottabban készül támogatni a hazai gyártókapacitás bővítését, ami már a koronavírus-járvány előtt kidolgozott építésgazdasági stratégiának is egyik pillére volt.

Miután egy építőfagyártó fűrészüzem megépítése és speciális technológiával való felszerelése milliárdos nagyságrendű beruházás, állami támogatást igényel, amire most jó esély kínálkozik – jelezte a MAKÉSZ elnöke, aki szerint nem kizárt, hogy zöldmezős beruházás keretében épül meg az üzem. A megfelelő nemes nyárfák ugyanis az Alföldön vannak, a fejleszthető fűrészüzemek meg a Nyugat-Dunántúlon, ezért lehet gazdaságosabb a kitermelés közelében épülő feldolgozótelep.

Magyarország a régióban a legnagyobb nemesnyárfa-állománnyal rendelkezik, ráadásul a 60-70 év alatt megnövő fenyővel szemben egy jóval gyorsabban, 25-30 év alatt pótolható és kitermelhető anyagról van szó, amelyből akár exportőrré is válhat az ország rövid idő alatt – fogalmazott Kárpáti József.

Árspirál

Anyaghiány, túlkereslet és szállítási nehézségek jellemzik a legfontosabb építőanyagok, az acél, a fa és a műanyag világpiacát. A pandémia miatt lelassult fakitermelés a járvány lecsengését követően hirtelen találkozott az egy időben újrainduló kínai és amerikai gazdaság keltette, nagy volumenű kereslettel, gyorsan áruhiányt és égbe szökő árakat okozva. A soha nem tapasztalt ütemű és mértékű áremelkedés jelenleg is tart, feszített tempójú megoldás keresésére kényszerítve a nemzetgazdaságokat. A napokban elrendelt állami elővásárlási jog és az exportbejelentési kötelezettség Magyarországon már él, és további szigorítások, uniós engedélyhez kötött exportkorlátozások következhetnek.