MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Laborghinik, Porschék az óceán fenekén

Laborghinik, Porschék az óceán fenekén

hvg.hu

Mi lesz a Volkswagen konszern óceánba veszett négyezer luxusautójával?

Háromezer méter mélyen fekszik a hónapokkal ezelőtt elsüllyedt hatalmas óceánjáró, a Felicity Ace, a rakományában Laborghinikkel, Bentley-kkel, Porschékkal.

Februárban süllyedt el az autószállító teherhajó négyezer luxusautóval, miután tűz ütött ki a fedélzeten. Környezetvédők egyre inkább aggódnak, és súlyos károkra számítanak a baleset nyomán. A hajó több mint 3000 méter mélyen fekszik az óceán fenekén, a portugál Azori-szigetek közelében. A roncsot még nem sikerült felszínre hozni. És a baleseti szakértők sem hiszik, hogy ez működhet – írja német forrásokat idézve az Autószektor oldal.

Mint írják, mindenekelőtt a mélység okoz problémát, amely a Greenpeace tengervédelmi csoportjában dolgozó vegyésze szerint, azért is aggasztó, mert nehéz pontosan megítélni mi történik az ilyen mélységben uralkodó nyomáson az elsüllyedt autókkal. "Mindenesetre szennyezőanyag-kibocsátással számolni kell” – magyarázta a Manager Magazinnak.

A VW-csoport egyelőre hangsúlyozza, hogy nem ők a hajó tulajdonosai. Így a VW "magáról a hajóról, a balesetről, az elsüllyedésről és annak környezeti hatásairól nem tud mit mondani".

Egy holland mentőcég szerint hajón kialakult tűz végül magától aludt ki. A 200 méter hosszú hajó Emdenből az amerikai Rhode Island állambeli Davisville-be tartott, amikor máig ismeretlen okokból kitört a tűz. Nem sokkal később a tengerbe süllyedt. Mostani állapot szerint örökre ott is marad.