Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Kólya József: „Kiszámítható, lehetőségeket magába foglaló vállalkozási környezetre számítok”

Kólya József: „Kiszámítható, lehetőségeket magába foglaló vállalkozási környezetre számítok”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Tam-Bau Kft.: az építőmesteri üzletág kimagasló nagyságrendben teljesített

A Tamási székhelyű Tam-Bau Kft-t országszerte ismerik. Észak-Tolna megye egyik meghatározó építőipari cégeként jegyzik. A folyamatosan fejlődő és növekedő vállalkozás életében több okból is meghatározó jelentőségű volt a 2021. év, ugyanis sok év munkájának eredményeként átadásra került a Tamási, Szabadság u. 109. szám alatti korszerű, nagyméretű központ, ráadásul működés közben zajlott le a teljes átköltözés. A helyzetet tovább nehezítette a világjárvány, ám a stabil gazdálkodási mutatók mellett mindhárom üzletágban jól – volt, ahol kimagaslóan – teljesítettek. KÓLYA JÓZSEF tulajdonos-cégvezetőt az idei évről és a jövő évi kilátásokról kérdeztük.

– Még 2020 végén magasra tették a mércét, minden üzletágban 20-50%-os árbevétel növekedést tűztek ki a célul. Aztán 2021-ben jött a koronavírus-járvány, és mindent keresztülhúzott.
– A növekedési terveink elég tág intervallumban kerültek meghatározásra, így talán könnyebben teljesíthetőknek tűnnek. A kevésbé karakterisztikus árbevétel-növelést a Covid miatti bizonytalanságra tekintettel nem mertük megkockáztatni. Ennek tükrében a bázis értéken megállapított, ma már jól kirajzolódó 35-40%-os növekmény azt gondolom, jónak mondható.

 

– Volt-e kiugróan jól teljesítő üzletág, illetve melyik sínylette meg a gazdasági-egészségügyi válságot?
– Üzletágaink közül az építőmesteri üzletág a tervezetten felüli nagyságrendben teljesített, a működési nyereségük – annak tükrében, hogy a nagy projektjeink év végi befejezési határidővel bírnak – még kérdőjeles, reményeim szerint elérik a kívánt szintet. A nehézgépes üzletág sajnos árbevétel tekintetében alulmaradt a várakozásokhoz képest, viszont profitrátájuk mostani ismereteink tükrében jónak tűnik. Harmadik, kereskedelmi üzletágunk jelen időkörnyezetben árbevétel és nyereség tekintetében is a várakozásoknak megfelelően teljesít.

– Az idei év kiemelkedő történése volt, hogy átadták a Tam-Bau Építőipari Kft. vadonatúj központját. Nagyságrendjével, modernitásával, és látványos építészeti megoldásaival korszakváltást jelent a cég életében. Lezárult a folyamat?
– Igen, teljesen lezártnak tekinthetjük az átköltözésünket. A nagyságrendjéről sokat elárul, hogy a beruházás során 30 ezer négyzetméter területen 3500 m2-es, termelést és kereskedelmet szolgáló csarnok, és 1000 m2-es irodai épület készült el, ezzel a 21. századi korszerű technológiai hátteret sikerült megvalósítanunk. Új telephelyünk magasabb rendűnek nevezhető infrastrukturális környezetéből elsősorban a kereskedőink profitáltak. Sajnos azok az – elsősorban a kellemesebb „megjelenítődést” szolgáló – látványelemeket, úgymint díszburkolatok, bejárati design … stb. nem sikerült leterheltségünk miatt megvalósítani, de természetesen nem mondunk le róluk.

– Milyen a munkaerő- helyzet, sikerült megtartani, foglalkoztatni az embereket? Szembesültek Önök is a foglalkoztatási gondokkal?
– A humán erőforrással kapcsolatos problémák hozzánk is begyűrűztek, a munkaerő, főképp a jól használható munkaerő hiányát napi szinten tapasztaljuk. A humán erőforrás léte-nemléte napi szintű logisztikai tényezővé vált, ha úgy tetszik döntő organizációs tényező. Egyébként a munkaerő megtartással úgy érzem, nincs problémánk, a munkaerő fejlesztéssel, pótlással annál inkább.

– Technológiai fejlesztés, eszköz-gépbeszerzés történt-e a válságévben?
– A fentiekből talán leszűrhető, hogy a nehézségek ellenére gazdálkodási értelemben annyira nem volt válságév a 2021-es esztendő. Ugyanez az állítás kijelenthető a beruházásainkra is. Nehéz az egyes technikai, vagy éppen technológiai fejlesztési célokat és megvalósulásokat naptári határvonallal elkülöníteni, de azt büszkén állíthatom, hogy nagyságrendjében nagyon komoly beruházások vannak nálunk folyamatban, amelyek érintik a földmunkagép-parkunk számos tagját, szállítójárműveinket, lakatosüzemünk betonacél technológiáját, építőmeste-
reink kisgép arzenálját, vagy éppen az előregyártó üzemünk teljes technológiai gyártósorát. Természetesen kihasználtuk, illetve kihasználjuk kormányzatunk gazdaságélénkítési koncepciójából adódó lehetőségeinket, stabil gazdálkodási mutatóink alkalmassá tesznek bennünket a jelentkező lehetőségek igénybevételére.

– Személyesen mit vár a következő évtől, mivel lenne elégedett 2022-ben?
– Talán azt, amit általában: kiszámítható, lehetőségeket magában foglaló vállalkozási környezetet. Meggyőződésem, hogy a különböző, előbbiekben már említett gazdaságélénkítő programok előnyére szolgálnak a kis- és középvállalkozói szektornak, és ezen lehetőségek kihasználása, reményeim szerint, mindannyiunk javára válik. Év végéhez közeledve, szeretném megköszönni minden partnerünknek az együttműködést, kollégáimnak az elkötelezett munkát, hiszen sokat tettek azért, hogy közelebb jussunk céljainkhoz. Mindenkinek kívánok egészségben, sikerekben gazdag, nyugodt, boldog új évet!