MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kiemelt EU-s védelem  nemzeti emlékhelyünkre

Kiemelt EU-s védelem nemzeti emlékhelyünkre

hvg.hu

Úgynevezett „együttműködési mechanizmus” felállításával védené az Európai Unió kulturális értékeit Franciaország.

Amélie de Montchalin, az európai ügyekért felelős francia miniszter azt mondta a Le Journal du Dimanche című lapnak, hogy Emmanuel Macron elnök május harmadikára Párizsba hívja az uniós tagállamok érintett tárcavezetőit. A találkozón megvitatnák, hogyan lehetne jobban együttműködni a kulturális értékek megóvásában.
A francia kormány a Notre-Dame katedrális leégése után vetette fel az ötletet, méghozzá azért, hogy az uniós országok a jövőben könnyebben tudjanak egymásnak segítséget nyújtani hasonló tragédiák esetén. A miniszter a brit történelmi emlékhelyeket többször veszélyeztető tüzeket, és az olaszországi földrengéseket hozta fel példaként.
A párizsi találkozón arra kérik majd az EU-tagállamok minisztereit – köztük a magyart is – hogy mutassák be, hogyan védik kulturális örökségüket, és nevezzenek meg egy vagy két olyan történelmi emlékhelyet az országukban, amely „Európát képviseli”, és kiemelt védelemre van szüksége.
De Montchalin elmondta azt is, hogy hasonló mechanizmuson gondolkoznak, mint katasztrófák esetén, amikor például a különböző tagállamok repülőgépeket ajánlanak fel egymásnak erdőtüzekhez. A kulturális értékek megóvása esetében ilyen lehet akár egy azonnal bevethető szakértői csapat küldése.
Jelenleg az Európai Uniós regionális fejlesztési alapjai is rendelkezésre állnak hasonló esetekre, de a miniszter szerint „ez nem mindig van így, és sokszor nem is elég”.