MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Kanadában olyan elektromos vonatot terveznek, ami ezer kilométer/órás sebességre is képes lenne

Kanadában olyan elektromos vonatot terveznek, ami ezer kilométer/órás sebességre is képes lenne

444.hu

A vonatok egyszerre 54 utast és 10 tonna rakományt tudnak majd szállítani.

A FluxJet névre hallgató extra sebes vonat terveit egy kanadai vállalat, a TransPod mutatta be, állításuk szerint az utazás ezzel kevesebbe kerülne, mint egy repülőjegy. Úgy fogalmaztak, hogy a FluxJet egyfajta repülőgép-vonat hibrid lenne.

A bejelentés szerint a FluxJet egy védett csővezetékben fut majd ultragyors sebességgel, méghozzá egy úttörő technológia, a „veillance fluxus” segítségével. A vonat vagonjai/fülkéi/kocsijai vákuumcsövekben lebegnek majd, elvileg ez teszi lehetővé számukra a lehetetlen sebességű közlekedést.

A becslések szerint 18 milliárd dolláros projekt első szakasza a kanadai Calgaryt és Edmontont fogja összekötni. Ez alapesetben egy 300 kilométeres és háromórás autóút, amit a FluxJet 45 perc alatt tenne meg. Ezek szerint nem haladna folyamatosan ezer kilométer/órával.

A tervek szerint a két kanadai várost összekötő szakaszt 2023 végén kezdik építeni, és 2027-re készülhetnek el vele. A vonatok egyszerre 54 utast és 10 tonna rakományt tudnak majd szállítani, és kétpercenként indulnának.

A TransPod szerint a FluxJetnek köszönhetően ezzel mérséklődik majd az autópálya-forgalom miatti szén-dioxid kibocsátás. Egyben azt is bejelentették, hogy a FluxJetre a jegy 44 százalékkal lesz olcsóbb, mintha repülővel utaznánk.