MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Joe Biden elvitte egy körre a Ford új elektromos pick-upját

Joe Biden elvitte egy körre a Ford új elektromos pick-upját

drivemebaby.hu

A teherautók jövője megérkezett, és úgy hívják, hogy Ford F-150 Lightning.

Joe Biden amerikai elnök a Ford michigani központjában járt a minap, az autógyártó legújabb modelljének, a legendás Ford F-150 pick-up elektromos változatának bemutatója alkalmából. És, ha már ott volt, egy gyors körre el is vitte a Lightning névre keresztelt új Fordot. Az elnököt mindig őrző titkosszolgálati ügynökök természetesen a tesztpályán is követték a láthatóan jól szórakozó Joe Bident. Az elnök egyébként el volt ájulva az autó teljesítményétől, még egy olyan információt is megosztott az újságírókkal, ami akkor még titok volt:

“Jó érzés vezetni, nem semmi a teljesítménye ezeknek az elektromos járműveknek. Nem tudom, hogy volt-e bárkinél stopper, de épp most gyosultunk nulláról százra kb 4,4 másodperc alatt.”

Biden a tesztvezetés után sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, amiben többek között az elektromos autók fontosságáról tartott beszédet. “Az autóipar jövője elektromos. Már nincs visszaút, a kérdés csupán az, hogy Amerika megnyerni fogja az elektromossági versenyt, vagy lemarad.”

Az tudvalévő, hogy az Egyesült Államok legnépszerűbb autókategóriája a pick-up, aminek királya a Ford F-150. Olyannyira, hogy a Ford ikonikus F-sorozata immár 44 éve az Egyesült Államok legtöbbet eladott járműve. Az elektromosság ugyan nem idegen a szériától, ugyanis már eddig is létezett villanymotoros verzió az F-modellekből, azonban a Lightning az első, amelyet eleve elektromosnak terveztek. Az elektromos F-150 érkezése vitathatatlanul mérföldkő lesz az amerikaiak mobilitásában. Kérdés, hogy a nagy favorit elektromos változata képes lesz-e az évtizedes berőgződések megingatására, és szemléletváltásra ösztönözni-e a benzingőzben nevelkedett amerikaiakat.

2022 Ford F-150 LightningLightning, azaz villámlás lesz az elektromos F-150 pick-up neve, utalva egy korábbi Ford modellre, az elektromosságra és a gyorsaságra
A hivatalos közlemény szerint az F-150 Lightning a legokosabb és leginnovatívabb pick-up, amit a Ford valaha épített. A képek és a bemutató alapján ez igaznak is tűnik, ugyanis az amerikaiak minden hájjal megkenték az új F-150-et. Példának okáért a Lightning kimeneti tápja 9600W teljesítménnyel bír, amit közvetlenül rá lehet kötni a házra, így az autó saját erőműként is szolgálhat. Ez napi 30 kWh fogyasztással számolva három, beosztva pedig akár tíz napon át működtethető a háztartás világítása, fűtése és berendezései, ami jó hír lehet a hurrikánövezetben lakó amerikaiak számára.

Igazi monstrum elképesztő teljesítménnyel

Az összes F-150 Lightning összkerék-meghajtású lesz, tengelyenként egy-egy villanymotorral. A csúcsmodellek akár 420 kW, 563 lóerő teljesítmény leadására is képesek lesznek, 1050 Nm nyomatékkal. Az alapmodell hatótávja 230 mérföld (370 km), de egy 10 ezer dolláros felárért ez egészen 300 mérföldig (482 km) növelhető.

A Ford F-150 Lightning az Egyesült Államokban 40 ezer dollárról (kb. 12 millió forint plusz adók) indul, a középkategóriás modellért pedig valamivel többet, 53 ezer dollárt kell kicsengetni. Az elektromos Ford pick-up sorozatgyártása várhatóan 2022 tavaszán kezdődik, a 19-én bemutatott járműre alig egy nap alatt máris 20 ezer előrendelés érkezett a Ford elnöke szerint.