MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Huszonnégy méteres az utak óriása

Huszonnégy méteres az utak óriása

vezess.hu

Norvégia engedélyezte a 24 méter hosszú kamionokat.

Norvégiában már nemcsak a rönkszállító kamionok lehetnek extra hosszúak. Egyre több ország mond igent a szokásosnál hosszabb kamionszerelvényekre.

Január közepétől már Norvégiában is közlekedhetnek a 24 méter hosszú, 60 tonnás kamionszerelvények – szúrta ki a Trans.info. A norvég szabályozás korábban csak a 19,5 méter hosszú, 50 tonnás össztömeggel rendelkező kamionokat engedélyezte, ez alól kivételt csak a rönkszállító teherautók képeztek.

Az új szabályozás értelmében az üzemeltetőknek ezentúl a rakománytól függetlenül van lehetőségük kihasználni a 24 méteres hosszúságot. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ebben az esetben elfordítható vonórúddal kell rendelkeznie a szerelvénynek, annak érdekében, hogy a jármű teljesíteni tudja a fordulási sugárra vonatkozó előírást. Mindamellett az extra hosszú kamionszerelvényeknek minimum 8 tengelyesnek kell lenniük és az első és az utolsó közötti tengely távolságnak el kell érnie a 19 métert.

Európában jelenleg Hollandiában, Svédországban, Dániában, Belgiumban Spanyolországban, Németország egyes tartományaiban, illetve Finnországban engedélyezik a 18,75 méternél hosszabb kamionok (teherautó+ pótkocsi) közlekedését közúton. A finneknél ráadásul már a 34,5 méter hosszú, 76 tonnás kombinációk jelentik a maximumot, mivel az ilyen, extra hosszú kamionokat általában a tengeri konténerek, vagy élelmiszer szállításra használják.