Egészséges és laktató – nemcsak délben ehetjük!
Vitamindús, egészséges leves friss zöldfűszerekkel.
Ahhoz, hogy a levesünk vitamindúsabb, ezáltal egészségesebb legyen, alapanyagtól függően, érdemes a zöldségek vagy gyümölcsök 20 százalékát nyersen áttörve az ételhez keverni. Ezzel az egyszerű technikával sokszor még habarni vagy rántani sem kell a levest.
Bátran ízesítsük a leveseket friss zöldfűszerekkel, például apróra vágott petrezselyemmel, metélőhagymával, bazsalikommal, mentával, rozmaringgal vagy kakukkfűvel, amit közvetlenül tálalás előtt szórjunk az ételre. Ezáltal nemcsak finomabb, hanem tápanyagokban gazdagabb fogást kapunk. Közvetlenül tálalás után szórjuk meg zöldfűszerrel a levest.
Ügyeljünk arra, hogy a leveshez csak minimális mennyiségű zsiradékot adjunk, és ha lehet, inkább növényi olajat használjunk. Érdemes rostban gazdag, de alacsony kalóriatartalmú zöldségeket választani, valamint kerülni a túl zsíros húsokat. Ha szükséges, főzés előtt távolítsuk el a felesleges zsiradékot a húsról.
Amennyiben csökkenteni szeretnénk a kalória-bevitelt, mellőzzük az olyan levesbetéteket, mint például a csipetke, a daragaluska vagy a burgonyagombóc. Emellett természetesen a különféle tészták elhagyása is segíthet abban, hogy az étel jobban beilleszthető legyen a diétába.
Karfiolos zöldségleves
45 perc
4 adag
Hozzávalók
1fejvöröshagyma
1dbnagyobb burgonya
1dbsárgarépa
25dkgkarfiol
2ekvaj
1lzöldségleves-alaplé
10dkgfagyasztott zöldborsó
só
0.5csokorpetrezselyem
Elkészítés
1. A vöröshagymát, a burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, a hagymát finomra, a burgonyát és a répát falatnyi darabokra vágjuk. A karfiolt megmossuk, kisebb rózsákra bontjuk.
2. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, megfonnyassztjuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a burgonyát és a répát, kissé megpirítjuk. Felöntjük az alaplével (leveskockát is használhatunk), és felforraljuk. Hozzáadjuk a karfiolt, és kb. 5-10 perc alatt félpuhára főzzük.
3. Végül a leveshez adjuk a zöldborsót is, felforraljuk, enyhén sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Finomra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.