Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

Hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

octogon.hu, fotók: archdaily.com

A közel 150 négyzetméter alapterületű épület a futurisztikus technológia mintapéldánya.

A sanghaji YANG Design által tervezett Green Concept House egy olyan futurisztikus lakóhely koncepció, amelyben a fenntartható technológiák beépülnek a lakótérbe, hogy egy hulladék nélküli, százszázalékban önfenntartó otthont hozzanak létre – írta meg az Inhabitat nyomán a HuGBC.

A terv számos olyan csúcstechnikai rendszert tartalmaz, amelyek a háztartás tartalék energiáit használják, hogy vizet, világítást és energiát biztosítsanak növények termesztésére az egész otthonban, lényegében élő üvegházzá alakítva azt. A House Vision egy évente megrendezett esemény, amely építészeket kér fel futurisztikus, innovatív technológiákat felvonultató lakásterveket készítésére. Ebben az évben a Pekingi Olimpiai Parkban a Madárfészek stadionnal a hátterében tíz házat mutattak be, amelyek közül az egyik a YANG Design tökéletesen zöld koncepcióháza volt.

A többi valós méretű otthon-prototípushoz hasonlóan a Green Concept House is építészek és a technológia különféle területeire szakosodott – az energia, a járművek, a logisztika és a mesterséges intelligencia területén tevékenykedő – vezető világcégek közötti együttműködés volt.

A közel 150 négyzetméter alapterületű épület a futurisztikus technológia mintapéldánya, amely bio élelmiszer előállítást tesz lehetővé a házban, így százszázalékban önfenntartó.

A ház számos „mini kertje” lehetővé tenné a tulajdonosoknak szinte bármilyen növényt termesztését tartalék háztartási energiával (napenergiából és szélenergiából), valamint vizet és fényt biztosítsani a növényeknek. Az elgondolás szerint a lakók a telefonjukon lévő alkalmazással megfigyelhetnék az otthoni kertjüket – a gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket.

Például az app figyelmeztetést küldene, amikor valamelyik növénynek speciális ápolásra van szüksége. Egy másik funkció akkor jelez, amikor egy-egy zöldség vagy gyümölcs már leszedhető. Ha egy ilyen rendszer a gyakorlatban is megvalósulna, annak nemcsak az élelem megtermelése lenne a nagy előnye, de egyúttal teljesen hulladékmentesen üzemeltethető volna.