MENÜ
2020. június 2.
Kármen, Anita
Horrorba illő „ápolás

Horrorba illő „ápolás" után Észak-Korea számlát küldött

hvg.hu

Kétmillió dollárt kért Otto Warmbier „ápolásáért” Észak-Korea a The Washington Post szerint.

Phenjan kétmillió dolláros számlát nyújtott be Washingtonnak a kómába esett amerikai diák, Otto Warmbier „ápolásáért” 2017-ben – írta a The Washington Post.

A lap értesülései szerint a számlát még azelőtt nyújtották be az észak-koreai külügyminisztérium tisztségviselői, hogy az amerikai diákot hazaszállították az Egyesült Államokba, ahol néhány nappal később el is hunyt.

Ezt az információt eddig sem az Egyesült Államok, sem Észak-Korea tisztségviselői nem hozták nyilvánosságra, és forrásait a The Washington Post sem tárta fel.

A lap két informátora arról számolt be, hogy a Warmbier hazaszállítására Phenjanba küldött különmegbízott Donald Trump elnök jóváhagyásával megállapodást írt alá az orvosi számlák kifizetéséről, a számlát továbbküldték a pénzügyminisztériumba, és az kifizetetlenül ott is maradt. Azt nem tudni, hogy az amerikai kormányzat a későbbiekben átutalta-e az összeget, vagy hogy ez a kérdés egyáltalán szóba került-e Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eddigi két csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. "Nem fűzünk megjegyzést túszokról szóló tárgyalásokhoz, ezek ezért voltak eddig sikeresek a jelenlegi kormányzat idején" – írta a The Washington Postnak küldött e-mailjében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

Otto Warmbier ohiói diák – a virginiai műegyetem hallgatója – osztálykiránduláson vett részt Észak-Koreában 2016-ban, amikor letartóztatták, mert a szálloda faláról leemelt és eltett magának egy propagandaanyagot. 2016 márciusában egy phenjani bíróságon államellenes ellenséges cselekedetért 15 évi kényszermunkára ítélték. Ebben az állapotban 15 hónapon keresztül őrizték. Később kómába esett, ezután engedték haza, születi szerint fiukat rángatózva, süketen és vakon kapták vissza. Otto Warmbier otthon néhány napon belül elhunyt. Az orvosi vélemény szerint agykárosodása volt.

Donald Trump elnököt az idén februárban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozóján Vietnamban megkérdezték az újságírók a Warmbier-esetről, mire az elnök azt válaszolta: szerinte Kim Dzsong Un nem tudott az amerikai diák ügyéről.