Tam_Bau
MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Holoda Attila: Európában a legmagasabbak közé tartozik a magyar fogyasztók által fizetett energiaár

Holoda Attila: Európában a legmagasabbak közé tartozik a magyar fogyasztók által fizetett energiaár

magyarnarancs.hu/Bányai György

„Már most többet fizetünk, mint amennyiért veszi a kormány."

A kormány fennen hirdeti, hogy milyen jól járnak a családok a rezsicsökkentéssel, legújabban bizonyos szektorokban a vállalatok számára is maximálták az áram árát. De tényleg olyan jól jár mindenki? Holoda Attila, energetikai szakértőt kérdeztük.

magyarnarancs.hu: A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy belenyúl az állam az áramszerződésekbe, július elsejétől árplafont vezetnek be a háború végéig bizonyos szektorok szereplőinek az áramárra, mivel a vállalatok többsége rögzített áras szerződést kötött. Az áram után fizetendő összeget 200 euró/megawattórában maximálják. Ez a 200 euró megwattóránként most a piaci ár?

Holoda Attila: Hát ez nem piaci ár, és csak a fix áras szerződésekre vonatkozik – vannak olyan vállalatok, amelyek nem rögzített, hanem piaci árban állapodtak meg az áramszolgáltatóval –, s nem is minden területre terjed ki a kormányrendelet, hanem csak a feldolgozóiparra, szállítmányozásra, logisztikára, szállásszolgáltatásra. Amikor az érintett szerződések megszülettek, még tavaly ősszel, annyira bizonytalan volt maga a piac, hogy a kereskedők sem tudták, merre fog elmozdulni. Viszont a hazai vállalkozások nagy része – legalábbis úgy gondolták – rá volt kényszerítve a szerződésekre. Ezekbe nyúl bele a kormány.

/ Bővebben a magyarnarancs .hu-n /