MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Hiába brit hercegné, az USA-ban adóznia kell

Hiába brit hercegné, az USA-ban adóznia kell

hvg.hu

Meghan hercegnének és születendő gyermekének az Egyesült Államokban is adóznia kell.

A szabály, az szabály, Meghan hercegné amerikai állampolgár, így sem ő, sem gyermeke nem mentesül az adófizetési kötelezettség alól. Így a hercegi pár jobban teszi, ha külön kasszát vezet, különben az amerikai adóhatóságok betekintést nyerhetnek a brit királyi család meglehetősen bonyolult, szövevényes pénzügyeibe.

Az Egyesült Államok azon kevés országok közé tartozik, amelyek az állampolgárság alapján, és nem a tartózkodási hely szerint adóztatják polgáraikat. A BBC cikke szerint ilyen ország még Eritrea vagy Mianmar. Meghan hercegné ugyan a tervek szerint megszerzi majd a brit állampolgárságot, de ez időigényes folyamat, ehhez például öt évig Nagy-Britanniában kell élnie. Ha már brit állampolgár, lemondhat az amerikairól. A gyermeke viszont ugyanezt csak 16 éves korában teheti meg.

A két ország között ugyan létezik egy egyezmémy, ami figyelmebe veszi a szigetországban élő amerikai állampolgárok által ott megfizetett adót, de a BBC cikke szerint Meghan és születendő gyermeke esetében ez nem tünteti el az amerikai adófizetési kötelezettséget. Csak egy példa: Meghannak vagy gyermekének tudatnia kell az amerikai adóhatósággal, ha az általuk az utóbbi évben kapott ajándékok összértéke meghaladja a 15.795 dollárt. A befektetésekből származó, a gyermek nevére elhelyezett jövedelmek is adókötelesek.

A BBC által megszólaltatott amerikai adóhatósági főhivatalnok nem akart tanácsokat osztogatni a hercegi párnak, nyilván megvannak a saját adótanácsadóik, akik felkészítették őket a várható nehézségekre, azok kezelésére. Így nem valószínű, hogy az amerikai adóhatóság a hercegi pár számlái alapján betekintést nyerhetne a királyi család bizalmas és bonyolult pénzügyeibe. Ha ki is derülne valami, a nyilvánosság számára nem lesz elérhető.

A BBC megemlíti, hogy a volt brit külügyminiszter, az Egyesült Államokban született, így amerikai állampolgársággal rendelkező Boris Johnson 2013-ban mélyen felháborodott azon, hogy az amerikai adóhatóság pénzt követelt rajta egy ingatlan eladása után. 2016-ban le is mondott az amerikai állapolgárságról. Így tett a híres "rocknagymama", Tina Turner is, miután 12 évet élt Svájcban.