Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Hallott már a beteg épület szindrómáról?

Hallott már a beteg épület szindrómáról?

alternativenergia.hu

Észrevétlenül fészkeli be magát otthonunkba, munkahelyünkre, hogy lassanként rombolja egészségünket.

 

A beteg épület szindróma mára tudományosan bizonyított tünetegyüttese szerteágazó:

fejfájás
szemszárazság, szemgyulladás
émelygés, hányinger, szédelgés
torokszárazság, köhögés
rossz közérzet, hangulatingadozás
izomgörcsök
légszomj
bőrirritáció

De mégis hogy okozhatja mindezt az épület, melyben élünk?

Az összetett tünetegyüttes okozója a fokozott oxigénhiányos állapot. A levegő magas szén-dioxid tartalmának hosszútávon romboló hatása van. Ehhez társulnak az épületeink kipárolgása révén a vegyi anyagok, a felhasznált tisztítószerek, melyek feldúsulnak a levegőben, írta a c3technik.hu.

Amennyiben házunkat jelentősen körbeszigeteltük, nagyon modern, nagyon energiatudatosan terveztük házunkat, jól záródó nyílászárókkal, a mai kor követelményeinek megfelelően, a természetes filtráció gyakorlatilag nullára csökken. Olyan mintha zacskót húznánk a házra. A belső térben felhalmozódott pára nemcsak fullasztó, kellemetlen, de lecsapódva penésztelepek melegágya lesz. A penész megjelenésével pedig tovább romlik az amúgy is rossz légminőség az épületen belül.

De akkor mi a megoldás?

Szellőztetni kell! Ahhoz, hogy megelőzzük életterünkben a beteg épület szindrómát, a lakásunkat erőteljesen szellőztetnünk kell. Ha mindezt természetes módon szeretnénk megtenni, ez azt jelenti, hogy óránként 10-15 percet kell teljesen kinyitni a helyiségek ablakait. Éjszaka is!

Ez ma, főleg a téli időszakban rettentő energiapazarlás! Hiszen nem azért költünk annyit épületeink nyílászáróira, hőszigetelésére, hogy az ott megspórolt energiát az ablakon kiengedjük! Mai korszerű épületeink akkor tudnak egészségesen működni, ha a lakás levegőminőségét mesterséges, gépi szellőzéssel egészítjük ki.

Hogyan is működik mindez?

Központi lakásszellőztető rendszernél a légkezelőgép a külső térből friss levegőt juttat a belső helyiségekbe, majd a használt, párás levegőt kivezeti a kültérbe. Teszi mindezt úgy, hogy a légkezelőgép hőcserélőjén keresztül a belső tér hőjének energiáját visszanyeri a rendszer, és újrahasznosítva visszavezeti a lakásba. A szűrőkön keresztülhaladó levegő így már pormentes, tiszta, egészséges légállapotokat eredményez.

Ne hagyjuk, hogy lakókörnyezetünk tönkretegye az életünket! Gondoljunk már a tervezésnél a szellőzés fontosságára éppúgy, mint az alapozásra, vagy a tetőfedésre is gondolunk!

 

 

(támogatott tartalom)

Tweet 0 Megosztás
CímkékEGÉSZSÉGES ÉLETMÓD FENNTARTHATÓSÁG HOGYAN KELL SZELLŐZTETNI KÖRNYEZETVÉDELEM KÖRNYEZETVÉDELMI HÍREK MIKOR SZELLŐZTESSEK SBS- SICK BUILDING SYNDROME SZELLŐZTETÉS ZÖLD HIREK