Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Gyümölcsös fölé napelemet

Gyümölcsös fölé napelemet

agrarszektor.hu • fotó: eu-solar.hu

A mezőgazdasági termőföldeken installált panelek segítségével a gazdák megvédhetik a növényeiket.

 

A müncheni székhelyű BayWa AG egyre több és egyre nagyobb mezőgazdasági és napenergiát termelő, úgynevezett agrofotovoltaikus (AgriPV) rendszert épít ki Európában. A legutolsó nagy projektjük a kontinens eddigi legnagyobb ilyen rendszerének installálása volt egy holland málnatermesztő gazdaságban, Babberichben, írta az agrarszektor.hu.

A munkálatok befejezése után már zajlanak is a következő négy projekt tervezési folyamatai. A holland Wageningeni Egyetemmel együttműködve a német cég azt szeretné alaposabb vizsgálatoknak alávetni, hogy hogyan lehet a termőföldekre telepített napelemeket eredményesen és hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével.

A BayWa AG szerint a mezőgazdasági termőföldeken installált panelek segítségével a gazdák megvédhetik a növényeiket a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárástól, és közben részt vehetnek az éghajlat védelmében és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében azáltal, hogy zöld energiát állítanak elő.

A cég szerint a föld ilyen kettős célú felhasználásában óriási lehetőségek vannak, különösen gyümölcstermesztés tekintetében.A BayWA AG egy holland céggel, a GroenLevennel közösen építette fel az AgriPV parkot Babberichben. A létesítmény 10250 napelemből áll és egy 3,2 hektáros málnaföldet fed le, és annyi áramot termel, amivel körülbelül 1250 háztartást lehet ellátni zöld energiával. A napelemek alatt pedig háborítatlanul nőhet és teremhet a málna.

A projekthez a BayWa kifejlesztett egy félig átlátszó napelemet, amely az alatta levő málna számára a növekedéshez elég fényt engedett át, de közben meg is védte a növényeket a szélsőséges időjárási jelenségektől, mint például a jégverés, a hevesebb zivatarok és a közvetlen napfény.

A napelemek telepítéséig Piet Albers, a Babberich-i málnatermesztő a hagyományos fóliasátrakkal védte a növényeit, amelyeket azonban hatévente rendszeresen cserélni kellett. A telepítő cégek szerint az AgriPV technológiának köszönhetően a termelő időt és pénzt takaríthat meg, és a jövőben kevesebb hulladékot is fog termelni a gyümölcsök termesztése során.

A BayWA AG a következő négy AgriPV projektje részeként azt is vizsgálja, hogy a nappanelek alatt történő termesztés mennyire megvalósítható más bogyós gyümölcsöknél, például ribizlinél, áfonyánál, szedernél és epernél. A német cég a panelek alatti időjárási viszonyokat, valamint a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését szenzorokkal fogja vizsgálni.

A BayWa AG emellett együttműködik alma- és körtetermesztőkkel is, hogy további gyümölcsöket vonhasson be a kísérleti projektjeibe. A cél az, hogy tovább népszerűsítse az AgriPV technológiát, és hogy bemutathassa, hogy ez az innováció javítja a gyümölcsök minőségét, csökkenti a víz elpárolgását a földekből, valamint a gyümölcstermesztéssel járó költségeket is.

Képek: BayWa AG