Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Fertőtleníthető pénzt nyomtatnak egy olaszországi városban

Fertőtleníthető pénzt nyomtatnak egy olaszországi városban

startlap.hu • fotó: euronews.com

Egy dél-olaszországi kisváros saját valutát készít, hogy segítse a helyi lakosokat és a vállalkozásokat.

Castellino del Biferno egy dél-olaszországi városka Molise régióban, mindössze 550 lakosa van. A polgármestere, Enrico Fratangelo tizenkét éve tanulmányozza a pénzverést, a Covid-19 világjárvány pedig lehetőséget adott neki, hogy a gyakorlatban is próbára tegye képességeit.

Támogatják a helyi gazdaságot

“Úgy döntöttünk, pénzt veretünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a helyi gazdaság képes-e ellenállni a helyzet hatásainak. Bármennyire kicsi is ez a gazdaság, még mindig nyitva van három vagy négy üzlet, bárok vagy kocsmák figyelembevétele nélkül” – mondta Fratangelo, hozzátéve: a Ducati bankjegyeket gazdasági igényeiknek megfelelően osztják el a lakosok között – írja az Euronews.

Már több ezer Ducatit költöttek a helyi üzletekben

A polgármester 5500 eurót kapott a kormánytól az élelmiszer-utalványok kibocsátására a veszélyeztetett családok számára a világjárvány idején, a városi tanács pedig hozzáadta megtakarításait és elosztotta a Ducati bankjegyeket a város több mint 200 családjának. Az emberek alapvető árukra fordíthatják őket, például húsra a hentesüzletben, ahol csaknem 4000 Ducatit költöttek. Az üzletek kéthetente visszaküldik a helyi pénzt a városi tanácsnak, és megkapják a megfelelő összeget euróban. 5 Ducati értéke 5 euró, 20-é pedig 20 euró. Azért számolják így, hogy elkerüljék a zavart, különösen az idősek esetében.

A polgármester úgy véli, hogy ez a városiak összetartását is javítja, mivel a bankjegyek olyan helyi szimbólumokat ábrázolnak, mint például a templom, a nyilvános uszoda vagy Szűz Mária szobra.

A lakosok imádják

“Ez egy gyönyörű kezdeményezés. Segít nekünk, a kisváros lakosainak, és vállalkozásainknak is”– mondta Mario D’Angelo, Castellino del Biferno városházának dolgozója. A “Ducati” bankjegyeket egyébként helyben nyomtatják ki, Antonio Iannacone, a Linea Molise Pubblicità másolóüzlet tulajdonosa elmagyarázta, hogyan csinálják:

“Vízjelű papírral kezdjük, majd a bankjegyeket – az adminisztrációval egyeztetett terv szerint – egy ilyen papírlapra nyomtatjuk. Ezután lamináljuk, hogy a pénzt fertőtleníteni lehessen. Miután lamináltuk, a végső méretükre vágjuk a bankjegyeket.”