MENÜ
2024. május 7.
Gizella
Erősebb és hosszabb utat képes megtenni

Erősebb és hosszabb utat képes megtenni

autoszektor.hu

Az elektromos szabadidő-autók úttörője most még jobb lett.

Az “Arany kormánykerék” 2021-es győztese a jövőben nagyobb teljesítménnyel és nagyobb kapacitású akkumulátorral is kapható lesz. Az új, 54 kWh-s teleppel a megújuló elektromos Mokka egyetlen feltöltéssel immár akár 406 km megtételére is képes, szemben az eddigi változat 338 km-ével (WLTP). Ez jelentős, 20%-os a hatótáv-növekedés. Ugyanakkor a hajtáslánc fogyasztása is 15.2 kWh/100 km-re csökkent (WLTP). A nagyobb hatótávú elektromos Mokkának azonban nem csak a hatásfoka kiváló, vezetési élménye az új, 156 lóerős és 260 Nm leadására képes hajtással - ez mozgatja az új elektromos Opel Astrát is szintén kimagasló.

A Mokka egyedülálló elektromos modell a kompakt szabadidő-autók kategóriájában. Bemutatása óta sikeresen szerepel, sikerének titka pedig formáin kívül tökéletes mindennapi használhatóságában is rejlik. Az új akkuval és a szintén friss villanymotorral most nem csak erősebb, de hatékonyabb is lesz. Ez az Opel féle megalapozott zöld fejlődés, a 'Greenovation”. – Mondta Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója.

A Mokka tökéletes példa arra, hogyan viszonyul az Opel az innovatív, előrelátó és érzelemdús mobilitáshoz: a stílusos SUV nem csak, hogy elsőként viselte magán a márka friss arculatát, az Opel Vizor-t, a teljesen digitális szerkezetű Pure Panel műszerfal is nála debütált. Mindezeken kívül a Mokka volt az Opel első modellje, amely már bemutatása pillanatától elérhető tisztán elektromos hajtáslánccal, a kiváló hatásfokú belső égésű erőforrások mellett. Így a vásárlók könnyen megtalálhatják az igényeikhez leginkább igazodó modellváltozatot. Úgy tűnik, ez a választás bizonyos piacokon már most az esetek többségében az elektromos modellváltozatra esik. Novemberben ugyanis, a német piacon nem kevesebb, mint a Mokka vásárlók 65%-a választotta az akkumulátoros-elektromos változatot, amely mostantól még vonzóbb alternatíva.

A korábbinál 20%-kal hosszabb, akár 406 km-es (WLTP szerinti) hatótávolsággal nem csak a városi autózás élvezetes, a hosszabb túrák sem jelentenek akadályt. Az energiát egy új, 54 kWh kapacitású, lítiumionos szerkezetű akkumulátorcsomag szolgáltatja; a fejlesztők különösen nagy figyelmet fordítottak a lehető leghatékonyabb helykihasználásra: a kiemelkedő hatótáv-értékek ellenére az akku példamutatóan kompakt méretű.

Mint valamennyi tisztán elektromos hajtású Opel esetében, a Mokka 54 kWh-s akkucsomagját is praktikusan a padlólemezbe építik be, így nem vesz el helyet sem az utas-, sem pedig a csomagtérből, ráadásul a súlypont alacsonyabbra kerülésével kiváló kanyarstabilitást és ezzel egy időben élvezetes és biztonságos vezethetőséget is biztosít. 156 lóerős teljesítményével és 260 Nm-es forgatónyomatéki csúcsával, - amely már az elindulás pillanatában a vezető rendelkezésére áll – az elektromos Mokka rugalmas viselkedésű, és kevesebb, mint 10 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra. Végsebességét elektronika korlátozza 150 km/h-ra.

Az elektromos Mokka nagyobb hatótávú és teljesítményű változatában is a vezető háromféle menetmód közül választhat: Eco, Normal és Sport. Eco állásban a hajtáslánc a lehető legjobb hatásfokra és ezzel az elérhető legnagyobb hatótávolságra törekszik. Csúcstechnológiás regeneratív fékrendszerével az elektromos Mokka lassításkor energiát termel vissza az akkumulátorba; a villanymotor ilyenkor elektromos generátorként működik. Az erőátvitel választókarját B-állásba kapcsolva a visszatáplálás mértéke, és vele a motorfékes lassítás teljesítménye is megnő. Az új, 54 kWh-s akkucsomag 100 kW-os egyenáramú gyorstöltéssel nagyjából fél óra alatt 80%-ra telíthető. A gyorstöltés funkció a megújuló elektromos Mokka valamennyi változatában az alapfelszereltség része. Az akkumulátor természetesen háromfázisú, váltóáramú hálózatról (és wallbox-ról) is feltölthető, a fedélzeti töltő csúcsteljesítménye 11 kW.