MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Egyre súlyosabb a szibériai olajszennyezés

Egyre súlyosabb a szibériai olajszennyezés

index.hu

Még májusban történt baleset egy olajtárolóban a szibériai Norilszkban, egy erőmű területén.

A katasztrófa következtében 21 ezer tonna dízelolaj ömlött ki. Ez a valaha volt legnagyobb olajszennyeződés, amely ennyire északon (az északi sarkkör közelében) történt. A balesetért felelősnek tartott bányatársaság kommunikációjában a klímaváltozást – közelebbről a permafroszt felolvadását – okolja a balesetért. Környezetvédő csoportok, például a WWF és a Greenpeace egyetértenek ugyan abban, hogy a klímaváltozás is szerepet játszhat az efféle olajszennyeződések gyakoribbá válásában, alapvetően a cég elavult technológiáját és a szabályok be nem tartását teszik felelőssé a balesetért.

Az olajfolt mára beszennyezett két folyót, és elért egy igen sérülékenynek tartott tavat is. A szennyezés Oroszország történetének egyik legnagyobb ilyen természeti katasztrófája, és egyes szakértők

AZ EXXON VALDEZ TANKHAJÓ BALESETÉHEZ HASONLÍTJÁK A HATÁSÁT.

Az azóta lefolytatott vizsgálat eredményeképpen letartóztatták az erőmű igazgatóját és két alkalmazottját, a vádak szerint megszegték a környezetvédelmi előírásokat. Ha elítélik őket, akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak.

A szennyeződés mentesítésében részt vevő Transneft Siberia vállalat igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy a helyzet stabilizálódik, de a tisztításért felelős osztagok elhullott állatokat láttak a környéken. Az egyöntetű vélemények szerint a teljes mentesítés – ha egyáltalán lehetséges – biztosan éveket fog igénybe venni.