Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Duplázódnak az alkalmi munkák adóterhei

Duplázódnak az alkalmi munkák adóterhei

telex.hu

Júliustól változik az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak után fizetendő közteher mértéke.

 

Júliustól bonyolultabb lesz és jelentősen megemelkedik az adó. Ha egy mezőgazdasági idénymunkás után eddig 500 forintot fizetett naponta az őstermelő, most majd 1000-et kell, de az építkezéseken is lesz duplázás, 1000 forint helyett 2000 forint lehet a napi adó.

Az alkalmi munkák adóterhelésének változásáról a Könyveléscentrum.hu készített összeállítást. A részletes és pontos szabályokat a portál hozza, mi csak egy rövid ízelítőt adunk az irányokból.

Mint a szakportál írja, az alkalmi munka szabályait törvény szabályozza, amely a minimálbérhez köti a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összegeket. Júliustól változik a szabályozás, és az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak után fizetendő közteher mértéke.

Kezdjük a leírást a 2022. június 30-ig létesített alkalmi munka és egyszerűsített foglalkoztatás adóterheivel. Vagyis a jelenlegi szabályok szerint az adó a következő:

mezőgazdasági idénymunka: 500 forint/fő/nap,
turisztikai idénymunka: 500 forint/fő/nap,
alkalmi munka: 1000 forint/fő/nap,
filmipari statiszta: 4000 forint/fő/nap.

A jövőben (vagyis július 1-től) pedig a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó idénymunkások után az eddigi ötszáz forintról a minimálbér fél százalékára emelkedik a közteher mértéke, vagyis ezer forintot kell fizetni az államnak.

Az általános alkalmi munkák esetén az eddigi napi ezer forint helyett a minimálbér egy százalékát kell fizetnie a foglalkoztatónak, vagyis kétezer forintot.

Végül a filmforgatások statisztái után a foglalkoztatók júliustól a minimálbér három százalékát kötelesek befizetni, vagyis az eddigi négyezer forintról, hatezer forintra nő a teher.

Mindezt az extraprofit adóról szóló 197/2022. kormányrendelet emelte meg.

Az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között

összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.
a filmipari statiszta pedig az a természetes személy, aki a 3711 FEOR számmal azonosított foglalkozásúnak minősül.