MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Bill Gates: a fejlett országok előbb legyőzik a koronavírus-járványt

Bill Gates: a fejlett országok előbb legyőzik a koronavírus-járványt

hvg.hu

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott.

A Microsoft-társalapító, mostanában leginkább egészségügyi innovációval foglalatoskodó Bill Gates szerint bizonyos országokban hamarabb véget érhet a koronavírus-járvány, míg a többinél hosszabb lesz az út az alagút végéig.

Mivel a fejlődő országokat érinti legsúlyosabban a koronavírus-járvány, ezeknek a területeknek lesz szüksége a legtöbb időre, hogy megállítsák a fertőzést, és kiheverjék a kórokozó nyomán jött gazdasági válságot – így fogalmazott a Wirednek adott interjúban Bill Gates.

A világ egyik leggazdagabb embere, a Microsoft társalapítója szerint a fejlett országok egészségügyi rendszere jobb állapotban van, ezért a vírus leküzdése is könnyebb folyamat. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy a kórokozó 2021-nél hamarabb eltűnik az életünkből. A fejlődő országokban pedig akár 2022-ig végéig is eltarthat a járvány és hatása.

A vakcináról szólva Gates azt mondta: a vírus ellen biztosan lesz oltóanyag, de szerinte inkább azt a kérdést kellene feltenni, vajon mely országok jutnak majd hozzá elsőként. Az ugyanis biztosan látszik, hogy eleinte csak a világ egyik fele szerez majd védettséget a kórokozó ellen, a többieknek pedig várniuk kell.

Gates ugyanakkor kijelentette: egy oltóanyagot nem lehet politikai nyomásra elkészíteni. Szerinte a biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie, máskülönben olyan mellékhatások és szövődmények alakulhatnak ki, amelyek komolyabb problémákhoz is vezethetnek. Kína és Oroszország szerinte tipikusan olyan nemzetek, amelyek fejvesztve készítik a vakcinát, és nem ügyelnek a részletekre.

Gates az interjúban bírálta az amerikai járványkezelést és a Trump-kabinetet, amely szerinte felelőtlenül járt el.