MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Bát-Grill Kft.: modernizálás és dolgozói program

Bát-Grill Kft.: modernizálás és dolgozói program

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Szekeres Sándor: „Ez a díj az egész kollektívát illeti.”

A Bát-Grill csirkék védjegye a sárga szín és a jó minőségük. A kiváló minőségű baromfit Bátaszéken, a Bát-Grill Baromfifeldolgozó Kft. üzemeiben dolgozzák fel, a cég a város legnagyobb foglalkoztatója. SZEKERES SÁNDOR ügyvezető igazgató élelmiszeripari mérnökként 1998 óta irányítja a céget. A menedzsmentben fontos szerepet tölt be két tulajdonostársa, ezért is hangsúlyozta az Év Vállalkozója Díj átvétele után (a képen jobbról), hogy az elismerés nem csak őt illeti.

– Ez nem személyre szóló díj, hanem a cégünk hosszú távú munkájának, stratégiájának, a kollektív munkánk elismerése. A felső vezetésben dolgozó két tulajdonostársammal hozzuk meg a döntéseket, szóval nem emelném ki a saját szerepem. Még csak nem is kizárólag mai munkatársak érdeme, hiszen a már nyugdíjba vonultak is sokat tettek a vállalkozásért – mondta Szekeres Sándor.

– Egy kis mérlegvonásra mégis jó: honnan hova jutottak?
– A Bát-Grill Kft.1995-ben alakult meg, elsősorban kézi munkával végezték a feldolgozást, 25 dolgozót foglalkoztatott a vállalkozás. A profil nem változott, brojlercsirkék vágása, feldolgozása a tevékenységi kör. Ma közel 170 fő a létszám, több új üzemcsarnok épült, óriási technikai-technológiai fejlesztéseken vagyunk túl és komoly szállítóeszköz-parkkal rendelkezünk. Saját nevelő telepünkről évi 600 ezer darab csirkét vágunk, a tavalyi 5,3 millió db-os üzemi vágómennyiség után idén több mint 5,8 millió darabbal számolunk. Ez csak úgy lehetséges, hogy a brojlercsirkéket szerződött partnereink állandó minőségben, szigorúan szabályozott keretrendszerben nevelik.

– Ez a komoly növekedést jelent, melyek voltak a mérföldkövek?
– A vevői igénynövekedés szinte kikényszerítette, hogy a kapacitást folyamatosan növeljük. A hosszabb távú beruházási stratégiánkat is ennek megfelelően alakítottuk. Az első komolyabb pályázatunkat 2005-2006-ban valósítottuk meg, akkor építettük át a volt sütőipari üzemet a mi profilunkra, és el kell mondanom, hogy addig elsősorban a kézi technológia volt a jellemző, ezt követően lett meghatározó a gépesített technológia. A 2014-16-os időszakban a feldolgozóüzemet alkalmassá tettük további kapacitásbővítésre, majd a következő beruházás 2017-től indult, amikor összhangba kellett hozni az üzemrészek közötti kapacitásokat. Ennek eredményeként 2000 darab/óra kapacitásról 4000 darab/órára emelhető a feldolgozó vonal teljesítménye. Ez pedig újabb megoldandó feladatot ad a következő időszakra az alapanyag-termelésben és a termékek piaci elhelyezésében. December elején beépítik az utolsó technológiai sort, ami lehetővé teszi, hogy a korábbi ketreces élőcsirke beszállítás helyett konténeres-fiókos rendszerrel dolgozzunk. Korszerűbb megoldás, állatvédelmi szempontból is kíméletesebb. A beruházások nagyságrendjéről annyit, hogy a két utóbbi projekt közel 2 milliárd forintos ráfordítást igényelt.

– Hol értékesítik a Bát-Grill csirkéket?
– Kezdetektől azt a stratégiát követjük, hogy multik kiskereskedelmi üzleteibe nem szállítunk. A vevőink elsősorban belföldi nagykereskedők, szakboltok, intézmények. A kiskereskedők, üzletek tőlük vásárolnak, vagy közvetlenül eljönnek az áruért Bátaszékre. Van egy többségi tulajdonú leánycégünk Békéscsabán, ez nagykereskedőként is működik és átrakóhely Románia felé. A Bát-Grill friss baromfitermékei szinte az egész ország területén megvásárolhatók. Csak Európai Uniós országokba exportálunk, Románia mellett Ausztria, ott is elsősorban Bécs és környéke nagy piacunk. Bécsben főleg török muzulmán vallású partnerek a vásárlóink, ún. „HALAL” vágásra külön engedéllyel rendelkezünk.

– Van elég munkaerő?
– Igen, bár megnőtt a fluktuáció, de mindig jönnek új jelentkezők, jó a cégünk híre. Zömmel környékbeliek dolgoznak nálunk, de saját járataink Baranyából is hordják a dolgozókat. Belső dolgozói programot indítottunk, a versenyképes fizetés és juttatások, karrierlehetőség mellett fontos, hogy a munkatársaink jobban érezzék magukat, tudják, hogy idetartoznak.