MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Az újjászülető Renault 5

Az újjászülető Renault 5

hvg.hu

Már nem kell sokat várnunk a franciák szupermodern elektromos kisautójára.

A Renault 1972-ben dobta piacra 5-ös modelljét, melynek különböző kivitelei egészen 1996-ig maradtak gyártásban. 2021-ben aztán napvilágot látott egy jövőbe mutató Renault 5 prototípus, melyből később két szupersportos változat is feltűnt a színen, most pedig a gyártó megerősítette, hogy hamarosan jön a sorozatgyártásba küldendő kivitel.

A francia gyártó elárulta, hogy a sokak által várva várt újdonság a CMF-B EV platformra épül, mely 70 százalékban megegyezik a Clio és a Captur által használt CMF-B platformmal. Nem mellesleg pedig 30 százalékkal alacsonyabb gyártási költséggel kecsegtet, mint a jó öreg Zoe.

Míg a nyugdíjba vonuló Zoéban tizenkét kisebb akkumulátormodul található, addig az új 5-ösben négy nagyobb egység teljesít szolgálatot, és a fejlesztőknek 15 kilogrammal sikerült csökkenteniük a tömeget.

Említést érdemel továbbá a csökkentett zaj és vibráció, az új multi-link hátsó futómű és a kiválónak ígérkező vezetési élmény.

A teljesítmény egyelőre ismeretlen, egyelőre csak annyit tudni, hogy a villanymotor esetében használt technológiák a Megane E-Tech Electricből származnak.

Az Európa északi részén és Franciaországban már javában tesztelt modell sorozatgyártásra kész verziója az ígéretek szerint 2024-ben mutatkozik be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

https://hvg.hu/cegauto/20230331_apro_villanyautokent_tamad_fel_a_legendas_renault_5