Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az infláció lesújtott a húslevesre is

Az infláció lesújtott a húslevesre is

hvg.hu

A KSH adatai alapján az otthonkészült húsleves és a rántotthús is másfélszeresére drágult a 2018-as viszonyokhoz képest.

A statisztikai hivatal júliusi inflációs jelentése alapján nézte meg az Mfor, hogy mennyit drágult a klasszikus magyar vasárnapi menü két komponense, a húsleves és a rántotthús. Az nagyjából közismert mindenki előtt, hogy a legtakarékosabb dolog még mindig otthon megfőzni magunknak az ételt, ám ennek ellenére az utóbbi hónapokban egyre több és több pénzt kellett költenünk bevásárlásra.

Ezt a helyzetet világítják meg tanulságosan a KSH által közzétett adatok is, pl. egy mezei csirkehúsleves alapanyagainak összértéke a 2018-as 911 forintról 1398 forintra emelkedett (itt kell megjegyezni, hogy a hatósági árak torzító hatása miatt sem csirke far-hát, sem csirkemell nem került a levesbe) és a leglátványosabb része ennek a görbének mindenképpen az utóbbi év lesz, amikor 1032 forintról ugrott fel az előbb említett 1398-ra.

Ugyanez a másfélszeres drágulás figyelhető meg a sertéskarajból készült rántotthús esetében is, itt 1325 forintról indultunk 2018-ban (ez 60 dkg húst jelent + panír + olaj) és júliusban 2051-nél jártunk. Hozzá kell tenni, hogy a nagy ugrást itt is az elmúlt egy év hozta, ez alatt 1633 forintról mentünk fel 2051-re.