MENÜ
2020. július 8.
Ellák
Az idősek, a férfiak és az A vércsoportúak sebezhetőbbek?

Az idősek, a férfiak és az A vércsoportúak sebezhetőbbek?

hvg.hu

3815 embert vizsgálva megfigyelték: a vércsoport befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát.

Számos kutató jó ideje elemzi, miért lesznek egyesek súlyos betegek az új típusú koronavírustól, mások pedig alig érzik meg. Úgy tűnik, az idős kor növeli a kockázatot és a férfiak is sebezhetőbbek, de a tudósok más tényezők után is kutatnak.

Az olasz, spanyol, dán, német és más országbeli tudósok bevonásával készült új tanulmány 1610 súlyos (olasz és spanyol) koronavírusos beteg egyes génjeit hasonlította össze 2205 olyan emberével, akik egészségesek voltak, a Covid-19 enyhe tüneteit hordozták vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen. Hat gén változatait hozták összefüggésbe a súlyos betegség valószínűségével, olyanok is voltak ezek között, amelyek szerepet játszottak abban, hogy ki mennyire lehet érzékeny a vírusfertőzésre. A vércsoportokat is vizsgálták.

Több ezer európai beteg génjeinek összehasonlításával azt az eredményt kapták, hogy az A vércsoportúak betegsége nagyobb eséllyel volt súlyos, mint a 0 vércsoportúaké.

A New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány nem igazolta a vércsoporttal való összefüggést, de megerősítette a megfigyelést, amelyet egy korábbi kínai tanulmányban a témában tettek.

Négy fő vércsoport létezik: A, B, AB és 0 – ezeket a vörösvértestek felszínén lévő fehérjék alapján kategorizálják.

A 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak arra, hogy bizonyos fehérjéket idegenként azonosítsanak, ez a vírus felszínén lévő fehérjékre is igaz. Az új koronavírus egy rokona okozta 2003-as SARS-járvány idején megfigyelték, hogy a 0-s vércsoportúak kisebb eséllyel lettek súlyos betegek – magyarázta Parameswar Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

[Magyarországon is kapni a gyógyszert, amelyről azt mondják, megmentheti a koronavírus-betegeket – a WHO azt mondja, tudományos áttörés]

A vércsoportok az egyéb betegségekre való fogékonyságot is befolyásolják, ilyenek a kolera, az E. coli baktérium okozta visszatérő húgyúti fertőzés, valamint a H. pylori miatti fekély és gyomorrák – mondta David Valle, a bostoni Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem genetikai intézetének igazgatója.