Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Az egyetlen hazai cukorgyár, Kaposváron

Az egyetlen hazai cukorgyár, Kaposváron

Magyar Cukor Zrt.

Ahol évente mintegy egymillió tonna cukorrépát dolgoznak fel.

Járvány nélkül is embertpróbáló feladat

Magyarország egyetlen cukorgyárát a Magyar Cukor Zrt. üzemelteti Kaposváron. Ennek köszönhetően piacvezető az országban a cukorértékesítés területén. Hazai alapanyagból, akár közel egymillió tonna magyar cukorrépából gyártanak évente 100-150 ezer tonna cukrot. Ezzel a cég képes ellátni a teljes hazai cukorkereslet közel felét a saját maga által termelt cukorból. Az idei év, a koronavírus-járvány okozta helyzet az élelmiszeripar meghatározó szereplőjeként is próbára tette a vállalatot, egyebek mellett erről is beszélt KOVÁCS GERGELY igazgatósági tag.

– Az olvasóknak sokatmondó a termékkör bemutatása, kezdjük talán ezzel…

– Az alapvető kristálycukron kívül készítünk finom kristálycukrot, por- és kockacukrot egyaránt. Ömlesztett és nagyobb kiszerelésű termékeket (20 kg, 25-50 kg, 1000 kg) értékesítünk ipari vevőinknek, kisebb kiszerelésűeket (1 kg, 0,5 kg, kávécukrok és egyéb különleges termékek) pedig a kiskereskedelmi partnereink, a fogyasztók számára. Márkánk, a Koronás Cukor nagy megbecsülésnek örvend hazánkban. Melléktermékeink nagy részét (melasz és melaszalapú termékeink) ipari és mezőgazdasági partnereinknek értékesítjük. Tulajdonosunk, az osztrák Agrana csoport Közép-Európa vezető cukorgyártója, piacvezetője. A Cukor üzletágon túl Keményítő és Gyümölcs divíziója is van, s mindegyikben rendelkezik is érdekeltségekkel hazánkban. Az Agrana világszerte több mint 8000 embert foglalkoztat.

– Vagyis egy multinacionális kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalat, mely meghatározó hagyományokkal rendelkezik.
– Kaposvár cukorgyára 1894-ben kezdte meg működését. Kapacitása időközben sokszorosára emelkedett. Gyárunk ma 7000 és 8000 tonna közti mennyiségű cukorrépát képes feldolgozni naponta. A gyártás során a 14-18%-os cukortartalmú alapanyagból fizikai és kémiai műveletek sorozatával a lehető legtöbb cukrot nyerjük ki. A termelési időszak (a cukoriparban gyakori szóhasználattal élve: kampány) szeptember és január közt zajlik. Ekkor a gyár folyamatosan üzemel, ezen az időszakon kívül pedig annak karbantartására összpontosítunk. A csomagoló üzemünk egész évben működik. Európában az éghajlatnak megfelelően a cukorrépa szolgál alapanyagként, a világ cukortermelésének legjavát azonban a trópusi környezetben termelt cukornádból állítják elő. Ezen a ponton megjegyezzük, hogy a kaposvári gyár importált nyers nádcukor finomítására is képes. Ez azt az utolsó feldolgozási fázist jelenti, amely fogyasztásra kész élelmiszerré varázsolja a terméket. Kaposvár cukorgyára számos rövidebb nyerscukor-finomítási kampányt tud már maga mögött. Az elmúlt években tulajdonosunk számos beruházást valósított meg Kaposváron. Ennek köszönhető a mai igényeknek megfelelő kapacitású, új, modern csomagolóüzem. Ezen túl korszerű biogáz üzem is épült ugyanitt. Gyárunk különleges abban a tekintetben, hogy energiaigényének nagyrészét képes saját maga által termelt zöld, megújuló energiából fedezni. Ehhez a cukorgyártás egyik melléktermékét, a préselt répaszeletet használja fel. Gáztisztító berendezésünk révén a termelt energiát a hálózatba is betáplálhatjuk. Vállalatunk állandó összlétszáma leányvállalatainkkal együtt 250 fő körüli. A termelési időszakban ezen felül további 40-50 munkatárs csatlakozik hozzánk minden évben. Vállalatunk szervezeti egységeinek túlnyomó többsége Kaposváron van, ám Kereskedelmi osztályunk Budapesten tevékenykedik, ahol szintén jelen vagyunk.

– A koronavírus-járvány első hulláma miként érte a vállalatot?
– A Covid-19 első hulláma komoly kihívást jelentett a Magyar Cukor Zrt. számára. A rendkívüli helyzetre tekintettel számos intézkedést hoztunk az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében. Úgy a munkavállalókra, mint az alvállalkozókra vonatkozó higiéniai és viselkedési szabályokkal a megbetegedések kockázatát kívántuk csökkenteni olymódon, hogy az ne okozzon aránytalan többletterhet munkavállalóinknak, és ne menjen a termelékenységünk rovására. Ma már természetesnek tűnik a belépéskori testhőmérséklet-mérés vagy a maszkviselés, de ezen intézkedések feltételeinek biztosítása nem ment egyik napról a másikra, komoly erőfeszítéseket és összehangolt munkát igényelt mindannyiunktól.

– Cégen belül milyen intézkedések történtek?
– Azon munkakörökben, ahol nincs feltétlenül szükség a fizikai jelenlétre, megteremtettük az otthonról történő munkavégzés feltételeit. Minden egyes munkavállalónknak több hónapra elegendő C és D vitamint és fertőtlenítő folyadékot osztottunk ki. Biztosítottuk a munkavégzéshez szükséges maszkokat. A műszakok átszervezésével, az egyes műszakok elkülönítésével, a közös helyiségek használatának szabályozásával elősegítettük a távolságtartási szabályok betarthatóságát. Folyamatosan fertőtlenítjük az irodákat, a közös helyiségeket és a gyakran használt felületeket (pl. érintőképernyőket). Speciális biztosítást kötöttünk munkavállalóinkra. Végül a kollegáink biztonságát szem előtt tartva döntöttünk arról is, hogy sok céges rendezvényt a későbbiekre halasztunk.

– Élelmiszeripari cégként jelentett, illetve jelent-e ez többletterhet?
– A cukorrépa feldolgozás során kulcsfontosságú, hogy a személyi feltételek úgy a létszám, mint a szakképzettség tekintetében folyamatosan rendelkezésre álljanak. Néhány hónap alatt több százezer tonna cukorrépát kell betakarítani, beszállítani a kaposvári gyárba, és feldolgozni. Mindez járvány nélkül is embert és gépet próbára tevő feladat. A járványveszély tetézi ezt a terhet, hiszen mindenkitől még nagyobb koncentrációt, fegyelmet és nem utolsó sorban türelmet kíván.

– Hogyan készültek a második hullámra, jelenleg mi a helyzet?
– A tavasszal bevezetett intézkedések zöme jelenleg is érvényben van. A szellemi állományból a gyermekesek és a vidékről ingázók továbbra is otthonról végzik munkájukat. Nemrég gondoskodtunk a vitaminok és fertőtlenítőszerek utánpótlásáról. A kampány kezdetén minden egyes szezonális foglalkoztatott esetében Covid tesztet végeztünk. A szűrések egyébként folyamatosak, a korona gyanús eseteket kivizsgáljuk, amelyhez nagy segítséget jelentenek a nemrégiben bevezetett kontaktnaplók is. A gyártelepen vendégeket és külsős partnereket kizárólag akkor fogadunk, ha az feltétlenül szükséges.

– Milyen hatással volt a járvány a cukorpiacra?
– Március-április során jelentősen megnövekedett a kiskereskedelmi láncok igénye a lakossági felvásárlások következtében. Mivel azonban a cukortermékek zöme korlátlanul eltartható és az említett felvásárlás nem járt együtt a lakossági cukorfogyasztás növekedésével, a rákövetkező hónapokban érzékelhetően visszaesett a kereslet a kiskereskedelmi szegmensben. Az élelmiszeripari cukorfelhasználók körében a cukor iránti kereslet csökkenése kézzelfogható volt az üdítőitalgyártóknál és általában minden olyan ágazatban, amely kapcsolódik a vendéglátáshoz.

– A foglalkoztatottak körét befolyásolta, történt létszámleépítés?
– Azon kevés munkáltató közé tartozunk, ahol senkit sem kellett elbocsátani a járvány következtében. Emellett a tapasztalatunk az, hogy jelenleg sokkal kisebb a fluktuáció, mint a járvány előtt.