Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Miért kell elzárni a baromfiakat?

Miért kell elzárni a baromfiakat?

hvg.hu

A madárinfluenza terjedését próbálják az intézkedéssel megakadályozni.

Az országos főállatorvos elrendelte, hogy Magyarország teljes területén el kell zárni a baromfikat – olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Az intézkedést azzal indokolják, hogy így akarják tovább csökkenteni a vadon élő madarakkal érintkezés lehetőségét, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal fertőződésének kockázatát.

A zárt tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A közlemény szerint továbbra is érvényben marad az a 3 évvel ezelőtti határozat is, amiben meghatározták a járványvédelmi minimum feltételeit. Eszerint a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni a madarakat. Az állatok almozására használt anyagot szintén meg kell óvni attól, hogy érintkezzen a vadmadarakkal.

Akik nem tartják be az előírásokat, egy esetleges járványkitörés esetén elesnek az állami kártalanítástól.

A múlt hét elején derült ki, hogy madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei gazdaságban és elrendelték az Ács melletti gazdaság teljes állományának, mind az 53 500 pulykájának a leölését. Nem sokkal később egy létavértesi kacsatartónál szintén kimutatták a vírust és az állategészségügyi szakemberek a nagyjából 115 ezres állomány leöléséről döntöttek.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel, a most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt az országban.