MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Autókat ejtett csapdába a tüskés gyom

Autókat ejtett csapdába a tüskés gyom

magro.hu

Egy gyomnövény okozott óriási káoszt egy amerikai autóúton.

 A szél több méter magas halmokba fújta össze az elszáradt kórókat. A növények a tüskéikkel egymásba gabalyodva áthatolhatatlan, nehezen lebontható falakat képeztek.

A puszták jellegzetes növénye, a homoki ballagófű (Salsola tragus), amit a népnyelv csak ördögszekérnek nevez, egy tüskés gyomnövény, elszáradt csomóit messzire görgeti a szél.
A növény Eurázsiában őshonos, és a 19. században került át Amerikába. Ott rendkívül jó körülményeket talált a szaporodásához, és hamarosan sokfelé elterjedt. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen növényegyed akár 250 000 magot is képes termelni.
Normál körülmények között nem okoz jelentős problémát, de néha a szél több méter magas halmokba fújja össze az elszáradt kórókat. A növények a tüskéikkel egymásba gabalyodva áthatolhatatlan, nehezen lebontható falakat képeznek. Ráadásul a száraz növények rendkívül tűzveszélyesek.

Ilyen ördögszekér-invázió sújtotta január elején a Washingtontól délkeletre fekvő részeket, különösen a 240-es utat. Az autósok arról számoltak be, hogy olyan volt az egész, mintha az utat hatalmas száraz hópelyhek lepték volna el, amelyektől csak lépésben lehetett továbbhaladni.
A folyamatosan érkező ördögszekerek beékelődtek az autók közé, és csapdába ejtették azokat. Több kocsiból még kiszállni sem tudtak a vezetők. Az ördögszekerek nagyjából három futballpályányi hosszban halmozódtak fel az úton és az út mentén. Egyes kupacok magassága elérte a hat métert.