MENÜ
2024. május 11.
Ferenc
Aki kipróbálta a háromnapos böjtöt

Aki kipróbálta a háromnapos böjtöt

divany.hu

Az átmeneti böjtölés nemcsak jó fogyókúra, de tényleg egészséges is.

A böjtölés divatos fogyókúrás módszernek számít manapság, legyen szó időszakos böjtölésről vagy huzamosabb ideig tartó koplalásról. De vajon mi történik a szervezetünkkel, ha 72 órán keresztül nem eszük semmit?

Medhi Yacoubi francia üzletember, a Medium Lifetizr szerzője rutinos böjtölőnek számít. Három évvel ezelőtt klasszikus tizenhat órás böjtöléssel kezdte, majd kipróbálta a napi húszórás koplalást. Bejött neki a dolog: mint mondja, ezzel a módszerrel könnyebb megőrizni az embernek a testsúlyát és az egészségét is, mint más fogyókúrák segítségével. Ezen felbuzdulva nekiállt a következő kihívásnak, a 48, majd 72 órás koplalásnak.

Miért érdemes böjtölni?

Ha két napnál tovább koplalsz, beindul szervezetedben az autofágia folyamata. Az autofágia a sejtek önemésztése: amikor szétszedik magukat és megszabadulnak a felesleges vagy működésképtelen elemektől. A rosszul működő vagy elaggott fehérjék, sejtszervek és más alkotórészek kitakarításával a sejt sokkal optimálisabban képes működni. Ez nemcsak az egészségnek használ, de meg is hosszabbíthatja az életet – állítják a tudósok. Nem véletlen, hogy a böjtölés ennyire divatossá vált manapság.

Habár az autofágia pontos működésével kapcsolatban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés, a szakemberek többsége egyetért abban, hogy a hosszabb böjtölés elősegíti a folyamat beindulását. De vajon milyen mennyiségű böjtölés a legideálisabb, és milyen időközönként érdemes hosszabban koplalni? Hogy megválaszolhassa ezeket a kérdéseket, a szerző úgy döntött, saját magát teszi meg kísérleti nyúlnak, és egy éven keresztül háromhavonta 72 órát böjtöl. Az első koplalásra júliusban, a másodikra novemberben, a hálaadási-karácsonyi „nagy zabálós időszak” előtt kerített sort.

Nagyon fontos, hogy ne minden tapasztalat nélkül vágj bele a huzamosabb koplalásba – mondja Yacoubi. A huszonnégy óránál hosszabb böjtölés nagyon megterhelő a szervezet számára, és csak akkor ajánlatos belekezdeni, ha rendelkezel már egy böjtölési rutinnal. Ő maga három éve végzi a 16, illetve 20 órás időszakos böjtölést, és ez hozzászoktatta a szervezetét a táplálék nélkülözéséhez.

A 72 órás koplalás előtt igyekezett minél egészségesebb ételeket enni, minél kevesebb szénhidrátot fogyasztani, továbbá magnéziumtablettát is szedett, az esetleges magnéziumhiány elkerülését megelőzendő. De lássuk, mi is történt a három nap alatt.

Első nap

Yacoubi szombat este 8.30-kor kezdte el a böjtöt. Mivel hozzászokott a húszórás böjtökhöz, az első nap zökkenőmentes volt. Felkeléskor, majd a nap során többször is kicsit éhesebbnek érezte magát, mint általában, mintha a szervezete előre tudta volna, hogy jó ideig nem fog ételhez jutni. A gondok az első húsz óra leteltével kezdődtek. A legnehezebb megértetni a testtel, hogy nem fog mindjárt csillapodni az éhség, és még jó sokáig kell kibírnia a koplalást – véli a szerző.

Az éhségérzet csökkentéséhez Yacoubi húsleveskockát szopogatott (ami a koplalás alatt kimaradó nátriummennyiség pótlásához is szükséges), illetve herbateát és kávét ivott. Böjtöléskor elengedhetetlen a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása – minél hidratáltabb vagy, annál könnyebb elviselni a szilárd táplálék hiányát. Nehéz volt elaludnia, de az éjszaka nyugodtan telt.

Második nap

A második nap reggelén a szerző nem érezte éhesnek magát, viszont fejfájással ébredt, és hamarosan szédülni kezdett. Kávéval és magnéziumtablettával indította a napot, a fejfájás azonban nem akart elmúlni. Ezért egy leveskockát is megkóstolt, hiszen a nátrium és más elektrolitok hiánya gyakran okoz fejgörcsöket. Miután elmúlt a fájdalom, egész jól érezte magát – persze nem volt csúcsformában, de tűrhető volt az éhsége, és sikeresen elvégezte a napi feladatokat. Ezúttal könnyebb volt elaludnia, mert fáradtabbnak érezte magát, és az éjszaka is zavartalanul telt. Lefekvés előtt bevett még egy tablettát.

Harmadik nap

A harmadik nap reggelén Yacoubinak fontos tárgyalása volt, ezért muszáj volt erőt vennie magán, ami nem volt könnyű feladat. Ismét fejfájás kínozta, amit ismét leveskockával orvosolt. 9 óra körül szerencsére újra jól érezte magát, és még az előző napihoz képest is jobb formában volt. A nap legnagyobb részében nem volt különösebben éhes. Délután 4 körül azonban hirtelen úgy érezte, minden energiája odavész, teljesen elgyengült, csak nehezen volt képes megmozdulni. Mivel ekkor már csupán néhány órája volt hátra, azzal a tudattal tartotta magában a lelket, hogy nemsokára végre enni fog.

Amikor letelt a 72 óra, végre elérkezett az evés ideje. Ilyenkor mindig csak fokozatosan érdemes újra ételt venni magunkhoz – figyelmeztet Yacoubi. Kezdetnek néhány szem gyümölcsöt és zöldséget evett – úgy érezte, soha életében nem evett még finomabbat –, majd egy óra elteltével még egy kevés gyümölcsöt vett. Ekkor érezte azt, hogy a teste kiadósabb ételt követel, és végül elfogyasztott egy teljes vacsorát.

A tanulságok

A koplalásnak nemcsak testi, de rengeteg pozitív lelki hatása is van – mondja a szerző. Először is olyan kihívás, mellyel kiléphetsz a komfortzónádból, és valóban felfedezheted a határaidat, erősítheted az akaraterődet. Másodszor pedig, a koplalás révén rájössz arra, mennyire szerencsés is vagy tulajdonképpen, mert bármikor, amikor szeretnéd, ételt vehetsz magadhoz és csillapíthatod az éhséged.

Az is fontos szempont, hogy megismerheted, mire képes a tested. Kiderül, hogy sokkal erősebb vagy, mint gondolnád, és sokkal többet bírsz, mint valaha hitted volna. Ebből erőt meríthetsz, amikor fáradtnak és erőtlennek érzed magad. Megismered az éhség természetét, és hogy nem csak étellel tudod azt csillapítani. Érdemes a böjtölés alatt meditálni is – ilyenkor tényleg segít, ha kiüríted az elméd.

A testi utóhatások közül elsősorban az éhségérzet felborulása volt jelentős – meséli Yacoubi. Miután befejezte a böjtölést, sokkal éhesebbnek érezte magát, mint általában, és egy hétbe telt, mire étvágya visszatért a megszokotthoz. Ezért is érdemes pontos étrendet kialakítani, mind a koplalás előtti időszakra, mind utána, és szigorúan követni azt – javasolja. A böjtöt követően sokan képtelenek elkerülni a túlevést, ezért felborul az étrendjük, és nagyon nehezen állnak vissza a normálisra. Yacoubi azt ajánlja, hogy a koplalás előtti majd utáni három napban válasszuk a ketogén diétát. Ha a szervezet ketózisra kész állapotban kezdi a böjtölést, könnyebben elkerülhetők a kellemetlen mellékhatások.

Összességében a szerző elégedett a kísérlettel, boldog az eredményeket látva, és felkészült a három hónap múlva esedékes következő böjtre. Az élménynek köszönhetően rengeteg mindent tudott meg saját magáról, és sok mindent átértékelt – már csak ezért is megérte a háromnapos nélkülözés.