Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Ahol a termelés jelentősen nem esett vissza, és létszámleépítés sem történt

Ahol a termelés jelentősen nem esett vissza, és létszámleépítés sem történt

Takács Zsuzsa, SPINNER Hungária Kft.

SPINNER Hungária Kft: „A legrosszabbra készültünk, és a kialakított rendszert továbbra is fenntartjuk.”

A termelésben nem történt jelentős visszaesés, elsősorban a munkaszervezésben jelentett többletmunkát a koronavírus-járvány. Sok tapasztalatot szereztek, és kiléptek a komfortzónájukból. A SPINNER Hungária Kft. 22 éve működik Szekszárdon, ahol világszínvonalú gépparkkal, kiválóan képzett munkatársakkal nagy pontosságot igénylő, magas frekvenciás kábelcsatlakozók gyártásával foglalkozik, több mint száz főt foglalkoztat. Az anyacéget mérnökirodaként Dr. Georg Spinner alapította 1946-ban, akinek nevét viseli a világszerte elterjedt koaxiális 7-16 magas frekvenciájú kábelcsatlakozó.

 

Az elmúlt hónapok történéseit ismerve nagy dolog, hogy a termelés jelentősen nem változott, ami részben köszönhető annak is, hogy a leginkább sújtott autóipar területéről kevés vevőjük van. Zömmel a távközlés, a kommunikáció és az ipar egyéb területén tevékenykednek megrendelőik, ezért nem okozott különös fejfájást a munkák megtartása. Alig csökkent a cég árbevétele, és ami nagyon fontos, senkit nem kellett elbocsátani a járvány miatt. A legnagyobb kihívást a munkaszervezés jelentette, hiszen több gyermekes munkavállalónak módosítani kellett a munkaidő-beosztását, miután bezártak az óvodák, iskolák. Az első pillanattól minden szükséges óvintézkedést megtettek a veszélyhelyzetben a dolgozók egészsége és biztonsága védelmében. – Belső utasításokat adtunk ki, tájékoztató anyagokat készítettünk, nagyon fontosnak tartjuk a folyamatos tájékoztatást. Pontos belső szabályrendszert dolgoztunk ki a munkatársak számára, mit és hogyan kell tenniük saját maguk és kollégáik védelmében. Elegendő mennyiségben rendelkezésre áll ma is fertőtlenítőfolyadék, és védőmaszk, az üzemekben és az irodaépületben is folyamatos fertőtlenítést biztosítunk.

– A gyártásban lévő dolgozók jelenleg is váltott műszakban dolgoznak, biztosított a folyamatos termelés. Megtaláltuk mindenki számára az optimális megoldást, például a szellemi foglalkozásúak közül ketten is teljes home office-ban dolgoznak, akik óvodás korú gyermeket nevelnek. Aki tud otthonról dolgozni, az otthoni munkát végez – fogalmaz a szakember, majd így folytatja: – A személyes jelenlétet igénylő irodai munkát úgy szerveztük meg, hogy váltásban jöttek a munkatársak, megfelezve a munkaidőt, hogy ne érintkezzenek egymással. Május végétől azonban a gyermekükkel otthon maradottak kivételével mindenki visszatért a normál kerékvágásba. A meghozott új szabályok között említendő, hogy a vállalati étkezőben váltásban tartózkodhatnak a dolgozók. Maximalizáltuk az egyszerre ott tartózkodók számát, betartva a kellő távolságot egymás között. Külső személyek beléptetése szigorú szabályok szerint történik.

– Figyeljük a vírussal kapcsolatos információkat, és addig, amíg nem lesz védőoltás, fenntartjuk a jelenleg biztonsági rendszert, mondja a szakember. Ez egyébként egy lehetséges influenzajárvány esetén is biztonságot adhat a termelés szempontjából. Jó dolog, hogy a dolgozók állandó ellenőrzések nélkül beépítették mindennapjaikba az új higiénés és szociális szabályokat, mindenki együttműködő és teszi a dolgát.

Werling-Farkas Gabriella pénzügyi vezető úgy fogalmaz: – A legrosszabbra készültünk, szerencsére nem az valósult meg. Kiléptünk egy kicsit a komfortzónánkból, rengeteg szervezés, adminisztráció mellett azonban nem kellett megválni egyetlen dolgozónktól sem, a termelés folyamatos maradt, és sok tapasztalatot szereztünk.