Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A Pannonia Bio az energiaválság közepette is utat mutat

A Pannonia Bio az energiaválság közepette is utat mutat

Pannonia Bio

A fennállása tízéves jubileumát ünneplő Pannonia Bio teljesítménye még talán a legvérmesebb kezdeti reményeket is felülmúlta.

A biofinomító már az indulásakor elnyerte a dolgozók és hazánk növénytermesztő, illetve állattartó gazdáinak bizalmát, az azóta íródó történet a folytonos bővülés mellett, a trendek újraírásáról és páratlan sikerekről szólt. A Dunaföldváron működő cég úgy vált Európa egyik legnagyobb biofinomítójává és bővítette sikeresen termékportfólióját, hogy a „kezdőcsapat” nagy része még ma is a vállalat kötelékein belül dolgozik. A vállalat számos szakmai díj után most Év Megyei Vállalkozója díjjal gazdagodott, melyet Pavel Kudriavtcev vállalatvezető vehetett át november 18-án, Szekszárdon.

A jelenlegi energiaválság miatt elkerülhetetlen a kérdés: milyen mértékben érinti a vállalat működését a megváltozott gazdasági helyzet?
Az energiaválság nem előjelek nélkül következett be és a vállalat egyébként is elkötelezett a környezettudatosság és a klímaváltozás hatásainak mérséklése mellett, így évekkel ezelőtt stratégiai célként fogalmazódott bennünk, hogy csökkentsük a fosszilis energiafelhasználásunkat, s hogy minél inkább önfenntartó legyen a működésünk.
Nem titok, az iparágunk nap mint nap komoly kihívásokkal néz szembe, de az elmúlt évek energiahatékonysági befektetései és az, hogy gyorsan tudunk reagálni a piac változásaira lépéselőnyt jelent a versenytársakkal szemben. Csak az elmúlt időszakban végrehajtott újításainknak köszönhetően közel felére csökkentettük földgázfelhasználásunkat.
Az üzemben előállított bioetanol segítségével pedig két legyet üthetünk egy csapásra: úgy tudjuk csökkenteni az európai energiafüggőséget, hogy közben jelentős mértékben mérsékeljük a közlekedési szektor karbonlábnyomát. Évente közel egymillió tonna széndioxid-kibocsátást előzünk meg az általunk előállított bioüzemanyagokkal.
A stabil működéshez elengedhetetlen feltétel a képzett munkaerő. A vállalat szeptemberben 7-10%-os alapbéremelést jelentett be.

A Pannonia Bio-nál milyen kihívást jelent a kollégák megtartása?
A Pannonia Bio elmúlt tíz évét a folyamatos fejlődés jellemzi. A vállalat évi közel 1 milliárd euróval járul hozzá a magyar GDP-hez, és 300 millió euróval a költségvetéshez. Kezdetben 75 fővel üzemeltettük a gyárat, a folyamatos befektetéseknek köszönhetően mára munkavállalóink létszáma a 400-at is meghaladja. A vírushelyzetben és energiaválság alatt sem állítottuk le az új üzemegységek építését, biztos jövőképet és előrelépési lehetőséget tudunk kínálni, ami komoly fegyvertény a munkaerőpiacon.
Hiszünk abban, hogy a legjobb reklámot maguk a munkavállalóink jelentik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt időszakban a betöltött pozíciók 40%-a belső ajánlásokon keresztül érkezett hozzánk. Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel még szerethetőbbé tudjuk tenni a vállalatot. A teljesség igénye nélkül, élet- és egészségbiztosítást kötöttünk minden munkavállalónkra, megemeltük a bejárási támogatás összegét, folyamatosan bővítjük a céges képzések körét, kedvezményes melegétel vásárlást biztosítunk. Itt azonban nem álltunk meg, mert mi nem csupán munkavállalókban, hanem családokban gondolkodunk, ezért a nyári szünetben gyerektábort szerveztünk, hogy ezzel is csökkentsünk a szülőkre háruló terhet, de a hosszú idő után ismét megrendezett családi napunkra is büszke vagyok.
Ugyanilyen fontosnak tartjuk a személyes megbecsülést és a közvetlen kommunikációt is. Negyedévente díjazzuk a kiemelkedő teljesítményeket, igyekszünk informálni és bevonni a kollégákat a gyár életét befolyásoló döntésekbe. Különösen fontos számomra, hogy egy olyan szervezetet építsünk fel, ami nem arról szól, hogy kőbe vésett hierarchikus rendszerekben bürokratikus döntéseket hozunk. Hidakat szeretnék építeni. Éppen ezért például a kollégák egyéni teljesítményértékelésében is szempontként fogalmaztuk meg az együttműködési készségek fejlesztését.

Nemrégiben új üzemegységek indítását jelentette be a vállalat. Mit tartogat a jövő, mennyiben fog megváltozni az élet Önöknél?
A Pannonia Bio első tíz éve az eta-nol és takarmánygyártásról szólt, mi hiszünk benne, hogy pár év múlva már élelmiszeripari alapanyag gyártóként is emlegetni fognak minket. A tesztüzem alatt álló árpaüzemünkben kezdetben éves szinten 60 ezer tonna legalább 65% fehérjetartalmú fehérje-koncentrátumot fogunk előállítani. Kukorica vonalon pedig évi 20 ezer tonna 55%-os fehérjekoncentrátum gyártását indítjuk el hamarosan.
Ezeket a növényi eredetű termékeket már az élelmiszeripari alapanyagok piacára szánjuk, amelyek szénhidrát csökkentett pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben kaphatnak szerepet. Fenntartható módon előállított, antibiotikum- és GMO-mentes alapanyagokból annyi fehérjét fogunk előállítani, amely évente egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez elegendő.

Mit jelent az Ön számára ez a díj?
A családommal több mint tíz éve élek Magyarországon, rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy külföldiként is alkalmasnak tartott a bizottság a díjra, amely természetesen az egész kollektíva érdeme. Cégvezetőként mindig is fontosnak tarottam a társadalmi felelősségvállalást, és a Pannonia Bio ebben is élen jár. Jó érzés látni, hogy a vállalat fejlődéséből a térség is profitál, de talán még büszkébb vagyok arra, hogy jól működő, közvetlen kapcsolatot ápolunk a térség piaci és állami szereplőivel.

 

A Pannonia Bio élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében, többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon 2012 óta, a Tolna megyei Dunaföldváron. Az azóta eltelt időszakban közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég. Napjainkban takarmány-, élelmiszeripari és egészségügyi, biokémiai alapanyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolajalapú termékek alternatívájaként. A Duna partján található finomító évente több mint 1 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 15 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomító üzeme, egyben a körforgásos gazdálkodás úttörője Magyarországon. Az üzem a klímaváltozás hatásainak mérséklésére törekszik.