MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A magyar tudósok segélykiáltása

A magyar tudósok segélykiáltása

hvg.hu

Webertől kérnek segítséget magyar tudósok.

Segélykiáltás – így jellemzik nyílt levelük tartalmát a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának megőrzését akarók, a magyar tudományos élet szabadságát féltők.

Nyílt levelet terveznek küldeni magyar tudósok Manfred Webernek, az Európai Néppárt frissen újraválasztott frakcióvezetőjének, amelyen segítséget kérnek tőle a Magyar Tudományos Akadémia egységét féltők.

A levelet, amely a Facebookra került fel, Kertész János Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja írta. A tudós megjegyezte: várja a csatlakozókat, úgy tudjuk, máris több mint százan vannak.


A szövegben Kertész összefoglalja a bajor politikusnak az utóbbi hónapokban az MTA körül kialakult csatározásokat, és arról ír, hogy a változtatások, amelyeket a kormány bevezetni tervez – és amelyről közzétették a törvényjavaslatot is – "lábbal tiporják az alkotmányt és az alapvető demokratikus alapelveket", és támadást jelentenek a tudomány szabadsága ellen.

A kutatók azt kérik Manfred Webertől, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra, hogy vonja vissza az MTA-t a kutatóintézeteitől megfosztó törvényjavaslatot.

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap több ezer tüntető követelte Palkovics Lászlótól ugyanezt, hasztalan.