MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A legkisebb VW terepjáró

A legkisebb VW terepjáró

hvg.hu

Polo méret, Golf ár: vezettük a T-Cross-t, a legkisebb VW divatterepjárót.

 

A 4 méternél alig hosszabb  T-Cross meglepően praktikus, és olyannyira nem terepre szánják, hogy nem is készül összkerékhajtással. Megnéztük, hogy mit tud a gyakorlatban a T-Roc kistestvére.

A Volkswagen aktuális SUV-termékkínálatának csúcsán a hatalmas Touareg található, alatta a Tiguan AllSpace és a normál Tiguan tanyázik. Aki ennél kisebb divatterepjáróra vágyik, annak a T-Roc felé érdemes kacsingatnia, és aki még nála is szerényebb méretben választana magának SUV-t, annak a most debütált T-Crosst szánja a wolfsburgi gyártó.

A mallorcai nemzetközi menetpróbán fogtuk vallatóra a VW valaha készült legkisebb divatterepesét, ami konkrétan így mutat:

Trendnek kell lennie

Első blikkre talán nehéz megkülönböztetni egymástól a korábban kijött és nagyobb T-Roc-ot és az újabb, kisebb T-Crosst, de azért adunk néhány fogódzót. A fényszórók mindkét modellen nagyon hasonlóak, azonban a T-Crosson magasabbra vették az alatta lévő lámpák krómozott kereteit. Hátul a legkönnyebb a dolgunk, itt ugyanis a T-Cross-t könnyű felismerni a lámpákat összekötő sötét csíkról.

Oldalról a hátul bátran felfelé induló ablakvonalról, illetve a meredekebben álló hátsó szélvédőről lehet felismerni az újabb modellt, mely alapáron 16, felár ellenében pedig 17-18 colos kerekeken gördül. És akár színes könnyűfém-felnivel is rendelhető, ellenben a kétszínű fényezésről le kell mondanunk.

Élőben az összbenyomásunk az, hogy a T-Roc dizájnja egységesebb és trendibb. A T-Cross főleg hátulról tűnik egy picit esetlennek, amin a lámpákat összekötő elem vékonyabbra vételével egyszerűen lehetne segíteni. Érdekesség, hogy a műszerfalon megjelenített kis virtuális autón furcsa módon egyáltalán nincs ilyen dizájnelem.

Spanyol menetpróbáról lévén szó, az utakon jó néhány Seat Aronát láttunk, és ennek a T-Cross méretű testvérmodellnek is szebbnek, vagy talán inkább fiatalosabbnak láttuk a hátulját.

Családfa

Míg a T-Roc a Golfra, addig a T-Cross a Polóra épül. Vagyis ugyanarra az MQB-A0 platformra, mint a már említett Arona, az Ibiza, vagy az A1-es Audi. Az újdonság 4,11 méter hossza révén 5,4 centiméterrel hosszabb a Polónál és 12,6 centiméterrel rövidebb a T-Rocnál.

Az 1,24 tonnás alaptömegű T-Cross kis túlzással élve egy divatterepjáróra hajazó, gólyalábakon járó Polo. A magasságot közel 14 centiméterrel növelték meg és a sofőrülés ülőlapja 60 centiméterrel van az út felett. Vagyis kicsit még a T-Rocénál is magasabban. Ennek köszönhetően a beszállás igen kényelmes és a forgalomra is jó rálátásunk nyílik, és szerencsére a magasított kivitel ellenére sem érződik billegősnek a Spanyolországban gyártott modell.

Széltében közel 6 centiméter a T-Roc előnye és tengelytávolság fronton is van 4 centiméter fórja a nagy testvérnek. Ettől függetlenül a T-Cross sem érződik kicsinek, ami nem is csoda, hiszen a kiindulási alapnak tekinthető Polóban is mind elöl, mind hátul jól el lehet férni.

A hasmagasság 19 centiméter, de egyértelmű, hogy a VW legkisebb SUV-ját egyáltalán nem terepre szánják. Többek közt már csak azért sem, mert még a T-Roctól eltérően még a legdrágább kivitelek sem rendelhetők négykerékhajtással. A futóművet remekül eltalálták, kanyargós szerpentinen és kátyús saras földúton sem csalatkoztunk az autóban.

Praktikum, utastér

A csomagtartó alaphelyzetben 385 literes, ami már önmagában véve sem kevés, de többféle módon is egyszerűen bővíthető. A hátsó ülések alapáron tologathatók, a sínes megoldás révén 14 centiméternyi mozgásteret kapunk. Amennyiben teljesen előretoljuk az üléseket, akkor 455 literre nő a puttony, ami 10 literrel még a T-Rocon is túlmutat.

Igaz, ilyenkor a lábhely gyakorlatilag megszűnik létezni a második üléssorban, illetve az ülések és csomagtér vízszintes padlója között egy méretes lyuk tátong. Az ülések egyszerűen ledönthetők, ráadásul nemcsak a hátsók, hanem akár az jobb első is. Ily módon akár 2,4 méter hosszú tárgyakat is szállíthatunk, ráadásul az első ülés alól előrefelé még egy praktikus kis fiók is kihúzható.

Az utastérben az üléseket leszámítva keresve sem találunk puha, kellemes tapintású anyagokat. Mindenhol kopogósan kemény műanyagok vannak, amit egy ilyen, nem két filléres autó esetében nem tartunk bocsánatos bűnnek. Az alapvetően komor hangulatot színes dekorbetétekkel lehet feldobni, melyek 210 ezer forint ellenében narancssárga, illetve zöld díszítésekkel teszik fiatalosabbá a műszerfalat.

A kormány mögött alapáron analóg műszerek és egy kis monokróm kijelző található, a 10,25 colos képátlójú kiváló digitális műszeregység felára 122 ezer forint. A középső érintőkijelző 8 colos, oldalain érintőgombokat és két tekerőgombot helyeztek el. USB-portból az első- és a hátsó utasoknak is 2-2 jár, az indukciós telefontöltőért 37 ezer forintot kér el a VW.

Alapáron manuális klímát kapunk, a kétzónás Climatronic felára 113 ezer forint. Említést érdemel továbbá a 195 ezer forintos parkolósegéd, a 85 ezer forintos tolatókamera, a 150 ezer forintos parkolóradar, illetve a 114 ezer forintos kulcsnélküli indítás.

Motorok, váltók

A legolcsóbb T-Crossokban 95 lóerős 3 hengeres 1 literes turbós benzinmotor teljesít szolgálatot. Kevés kivetnivalót találtunk ebben az erőforrásban, melynek 175 Nm-es nyomatéka igen jól jön az előzésekkor, és a háromhengeres orgánum sem mondható bántóan rossznak. Aki ennél nagyobb magabiztosságra vágyik, ugyanezt a motort 115 lovas és 250 Nm-es változatban is rendelheti, cserébe pedig 11,5 helyett 10,2 másodperces 0-100-as gyorsulást, illetve 180 helyett 193 km/h végsebességet kap.

Később érkezik a 150 lóerős 1,5 literes 4 hengeres TSI egység. Egy picit ugyancsak várnunk kell még a dízel verzióra is, mely elsősorban alacsony fogyasztásáról, illetve a gyártó szerint szupertisztává varázsolt működéséről ismerszik meg. A gázolajos egység 1,6 literből 95 lóerőt és 250 Nm-t állít elő.

Az üzemanyagtartály nem túl nagy, mindössze 40 literes. A 95 lóerős benzinmotorral 6,3 literes átlagfogasztást mértünk, vagyis a hatótávolság mintegy 630 kilométer.

A leggyengébb motor mellé sajnos csak ötfokozatú kéziváltó társítható, hatgangos manuális-, illetve hétsebességes duplakuplungos DSG automataváltót csak az erősebb motorok mellé kaphatunk. A kéziváltók közepes minőségűek, a váltókar kicsit túl alacsonyra került és az ideálisnál picit hosszabb úton kell mozgatni.

Konklúzió, árak

+ : kompakt méret, tologatható hátsó üléssor, lehajtható anyósülés, korrekt alapmotor és fogyasztás.

–: kemény műanyagok, csak ötfokozatú az alap váltó, szinte minden feláras, magas alapár.

A Volkswagen T-Cross elsősorban kompakt mérete, praktikus kialakítása, magas üléspozíciója és szerethető alapmotorja révén szerez jó pontokat. Az utastér minősége elmarad a várakozásainktól és az ötfokozatú váltótól is megszabadulhatna már a gyártó. Most pedig rákanyarodunk egy kényes kérdéskörre, az árakra.

Magyarországon legolcsóbban 5,64 millió forintért vihető el a T-Cross. Ezért a pénzért egy Life felszereltségű, 95 lóerős 1.0 TSI benzinmotorral és ötfokozatú kéziváltóval szerelt példány lehet a miénk. Összehasonlításképp, ugyanezzel a motorral és váltóval a Polo 4,68 millió forintba kerül, vagyis a crossoveres életérzés felára mintegy 1 millió forint.

A Golf csak minimálisan drágább a T-Crossnál, ráadásul az 5,92 milliós alapmodell már 115 lóerős és hatfokozatú váltós. A Seat Arona 95 lóerős dízelmotorral és ötfokozatú kéziváltóval 5,58 millió forinttól indul, a VW T-Roc 115 lovas dízelmotorral és hatfokozatú kéziváltóval 6,92 millió forintos alapárral bír.

A 115 lóerős TSI motoros T-Cross minimum 5,86 millió forintba kerül. A hétfokozatú duplakuplungos DSG-váltó felára mintegy 500 ezer forint, a jobban felszerelt Style kivitel pedig 400 ezer forinttal drágább a Life-nál.