MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Egy kerekeken guruló, kényelmes és erős otthon

Egy kerekeken guruló, kényelmes és erős otthon

vezess.hu / Svékus Gergő

Egy német cég olyan furgonok építésével foglalkozik, amelyekben otthonosan érezhetik magukat a fedélzeten utazók.

Ha valakinek meglehetősen hosszú a bakancslistája, hogy milyen országokat, városokat akar még felfedezni, akkor érdemes olyan társat választani, aki minden támogatást megad ehhez. Nem feltétlen hús-vér társról van szó, hanem egy olyan furgonról, amiben minden megvan, ami kell ahhoz, hogy éjszakánként vissza lehessen húzódni kicsit a „csigaházba”.

A csillagászok időről-időre felfedeznek valamilyen Föld-szerű bolygót. Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy ők már mennyivel előrébb járnak, mert mi még ezt a bolygót sem fedeztük fel eléggé. Nyilván nem mindenki engedheti meg magának, hogy vegyen egy lakófurgont. De azért sokakban ott van, hogy mi van akkor, ha bejön a lottó ötös? És akkor bizony jó, ha ott van a fejünkben, hogy extra kényelmes, kerekeken guruló otthonok is léteznek.

Az MAN régóta készülő, nagy sikerű furgonja, a TGE (amely lényegben a Crafter ikertestvére) kiváló alapot jelent a hobbijárművek kialakításához. A hamburgi Loef többféle változatot is kínál, de azok közül is a leggazdagabb felszereltséggel rendelkező változatnak a 4.180-as modellváltozat alapjaira épülő lakófurgon számít.

Állandó összkerékhajtás

A 7,39 méter hosszú jármű hajtásáról négyhengeres, 176 lóerős dízelmotor (a legnagyobb teljesítmény, ami ehhez a modellhez elérhető) gondoskodik, amelyhez nyolcsebességes automata váltó csatlakozik. Annak érdekében, hogy havas úton, valamint off-road terepen is biztonságosan lehessen boldogulni vele, a furgont összkerékhajtással látták el. Így tulajdonosa akár le is mehet a szilárd burkolattal rendelkező utakról.

Belseje barátságos és meghitt. A fedélzeten utazók mindig úgy érezhetik, hogy átjárja a furgont az otthon melege. Mindez a természetes, tölgyfa burkolatoknak, valamint a nappalira emlékeztető kialakításnak köszönhető. A furgon közepén egy asztal és egy kanapé található és az elülső ülések hátrafordításával egy étkező rögtönözhető. A középső traktusban egy zuhanyzóval és WC-vel ellátott fürdőszoba van, vele szemben pedig egy konyha áll rendelkezésre a finom falatok elkészítéséhez.

Ha eljön a pihenés ideje, akkor két felnőtt kényelmesen kinyújtóztathatja a végtagjait a hátsó traktusban lévő franciaágyon, de a tetőből egy pop-up sátor is felnyitható, igaz, a hidegebb estéken nem biztos, hogy megoldást jelenthet éjszakára.

A tervezők szinte mindenre gondoltak: ha valaki szellőztetni szeretne, akkor nyitva hagyhatja az oldalajtót, de közben kihúzhatja a szúnyoghálót, hogy ne teljen meg a furgon éhes vérszívókkal egy vízparti kempingezés közben. A hátsó ajtóknál pedig egy grillnek is helyet adó munkaasztal húzható ki a hangulatos estékhez. Sőt, az oldalsó tolóajtóhoz egy helyes kis tálaló szekrényi is rendelhető.

A Loef lakófurgonja tehát nemcsak gazdag felszereltséggel, hanem ízléses megjelenéssel büszkélkedhet. Valószínűleg nem sokan mondanának nemet rá.