MENÜ
2020. június 7.
Róbert
A legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

A legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

hvg.hu

Eredménytelenül végződött a Csendes-óceán térségében 1937-ben eltűnt Amelia Earhart repülőgépének maradványai utáni újabb kutatás.

A Robert Ballard vezette csoport semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy a térségben zuhant volna le az amerikai pilóta kétmotoros Lockheed repülőgépe – adta hírül a The New York Times.

A Titanic hajóroncsát felfedező Ballard kutatócsoportja augusztusban két héten át kutatta a Kirabatihoz tartozó Nikumaroro (egykoron Gradner)-atoll térségét Nautilus nevű kutatóhajójával és drónokkal. Bár nem találtak semmit, Ballard a napilapnak nyilatkozva bizakodóan szólt arról, hogy meg fogják lelni a repülőgép maradványait. "Ez a repülőgép létezik. Nem egy Loch Ness-i szörnyről van szó, meg fogjuk találni. Nem adom fel" – jelentette ki.

Earhart 1932-ben lett világhírű, amikor első nőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt.

1937 májusában Miamiból indult útnak kétmotoros Lockheed gépén Fred Noonan navigátor társaságában, hogy első nőként körberepülje a Földet. Az út utolsó harmada a Csendes-óceán fölött vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek. A páros 1937. július 2-án szállt fel Pápua-Új-Guineából, céljuk a négyezer kilométerre fekvő Howland sziget volt félúton Ausztrália és a Hawaii-szigetek között, ám soha nem érkeztek meg. Earhart utolsó rádióüzeneteiben az üzemanyag fogyására, rossz rádiókapcsolatra panaszkodott.

A feltételezések szerint elfogyott az üzemanyaguk, és a tengerbe vesztek. Mások szerint eltévedtek, és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten landoltak, de segítség híján nem sokkal később meghaltak. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy a szigeten olyan tárgyak kerültek elő, amelyek az 1930-as évek Amerikájában készültek. A végzetes repülés körülményeit kutató tudóscsoport tavaly jelentette be, hogy hasonlóságot találtak az atollon talált csontmaradványok és Earhart anatómiai sajátosságai között.

A National Geographic csatorna, amely Ballard kutatásait támogatja, vasárnap mutatja be dokumentumfilmjét az expedícióról.