MENÜ
2019. augusztus 21.
Sámuel, Hajna
A királyi bírálat miatt bebörtönzött aktivistát szabadon engedték

A királyi bírálat miatt bebörtönzött aktivistát szabadon engedték

444.hu • fotó: BBC

Több mint két év után szabadon engedték a Facebook-poszt miatt bebörtönzött thaiföldi aktivistát.

Két és fél év után szabadon engedték azt a thaiföldi aktivistát, akit 2016 decemberében börtönöztek be, amiért a Facebookon megosztotta BBC Thai portrécikkét X. Ráma (Maha Vadzsiralongkorn) thai királyról.

Jatupat Bunpattararaksa, vagy ahogy az országban ismerté vált, Pai Dao Din királyi kegyelemben részesült. Igaz, nagyon gálánsnak nehéz lenne nevezni a gesztust, mivel alig valami volt hátra büntetéséből, amit 2017 eleje óta töltött.

Pai Dao Din több tízezer másik elítélttel együtt kapott kegyelmet abból a király három napig tartó koronázási ceremóniájának alkalmából.

A politikai aktivistaként Pai Dao Dint pénteken engedték ki a börtönből. Bűne az volt, hogy 2600 honfitársával együtt két nappal megosztotta a Facebookon egy cikket, amit a BBC thaiföldi tudósítói írtak, és ami kritikus színben tünteti fel X. Rámát.

A monarchia törvényei tiltják a király nyilvános bírálatát. Az ENSZ hiába kérte Thaiföldet a törvény felfüggesztésére, a kormány szerint az szükséges a monarchia méltóságának megőrzése érdekében. Sokan tüntettek szabadon engedése mellett:A másik 2599 posztolót nem börtönözték be, de ők nem is vettek részt annyi tüntetésen Maha Vadzsiralongkorn ellen, és nem számítottak hangos politikai aktivistának.

Pai Dao Din több alkalommal is fellebezett a döntés ellen, de végül bűnösnek vallotta magát, annak érdekében, hogy minél rövidebb büntetéssel megússza az ügyet.