MENÜ
2020. június 1.
Tünde
A jövő kórháza ma már működik Bécsben

A jövő kórháza ma már működik Bécsben

hazipatika.com • fotó: diepresse.com

Inkább egy plázára emlékeztet a Krankenhaus Nord, mint egy kórházra.

Klimatizált szobák, digitális betegágyak és robot asszisztensek is várják a pácienseket Európa egyik legmodernebb egészségügyi intézményében. Így néz ki belülről a bécsi Krankenhaus Nord.

Június elején fogadta az első betegeit Bécs új, high-tech csúcskórháza, a Krankenhaus Nord. A frissen átadott intézmény nem csak a rossz állapotban lévő magyar kórházakkal összehasonlítva elképesztő, de felszereltségét tekintve a legtöbb nyugat-európai kórházat is lekörözi. Az Index újságírója az alábbi videóban mutatta be az osztrák egészségügy új büszkeségét.

Ilyen a jövő kórháza

A bécsiek ellátásához hat komolyabb felszereltségű szuperkórházra van szükség, az északkeleti részen azonban eddig nem volt ilyen. Ezért 2006-ban úgy döntöttek, hogy a régi intézmények kibővítése és rendbetétele helyett egy teljesen újat építenek. Ez azonban nem volt zökkenőmentes: a Krankenhaus Nord a tervek szerint már 2013-ban elkészült volna, a határidők azonban egyre jobban tolódtak, és a költségek is jóval magasabbak voltak a korábban kalkuláltnál. Végül idén tavasszal adhatták át a kórházat, amely jelenleg Európa egyik legmodernebb egészségügyi intézményének számít.

Bár a felszereltsége alapján úgy tűnhet, a Krankenhaus Nord nem magánkórháznak épült, minden beteget ellátnak itt, akinek van társadalombiztosítása. Maga az épület nem az általunk ismert kórházakra hasonlít, hatalmas üvegablakai és mozgólépcsői inkább egy bevásárlóközpont látszatát keltik. Az intézmény 800 ágyas, mégsem érződhet túlzsúfoltnak, hiszen egy szobában maximum két beteg fekhet. A kényelmükről állítható magasságú monitor, internetelérés, rádió és tévé is gondoskodik, illetve akár videojátékokkal is játszhatnak, ha kedvük tartja. A szobák nagy ablakai úgy lettek kialakítva, hogy a betegeknek jó kilátást és sok napfényt biztosíthassanak. A kórházban felhasznált színeket és anyagokat is úgy válogatták össze, hogy természetességet és nyugalmat sugározzanak.

A levett vérminták teljesen automatikusan, egy csőposta segítségével juttatják el a laboratóriumokba, ahol azok rögtön rádokkolhatnak a vizsgáló berendezésekre anélkül, hogy bárkinek is dolga lenne velük. Az emberek munkáját 40 robot is segíti, amelyek gyógyszereket, szennyes ruhát vagy a betegek ételeit szállítják egész nap. Hasonló robotok egyébként néhány magyar intézményben, például a Honvédkórházban is segítik a dolgozók munkáját.

Ausztria és Magyarország lehetőségeit nehéz összevetni egymással. Az osztrák életszínvonal a legmagasabbak közé tartozik, és az egészségügyi ellátás színvonala is élen jár. Ráadásul amíg Ausztria (az amúgy is jóval magasabb) költségvetése 15 százalékát költi egészségügyre, Magyarország kevesebb mint 10 százalékot fordít ilyen célra. Az egy főre eső egészségügyi kiadás Ausztriában majdnem hatszorosa a magyar összegnek.