Tam_Bau
MENÜ
2021. december 2.
Melinda, Vivien
Zöldellő biogazdálkodás, futurisztikus ökofarm

Zöldellő biogazdálkodás, futurisztikus ökofarm

agrotrend.hu

Jordánia déli része, a Wadi Rum völgy olyan kietlen, mint egy holdbéli táj.

Nem véletlen, hogy ezt a térséget a „Hold völgyének” is nevezik. Szűk szurdikok, gránit és homokkő hegyek, valamint vörös homokkal teli völgyek láthatók. A kietlen sivatagi táj teljesen elhagyatott, nincs növényzet, az élet nyomai szinte teljesen eltűntek. Meglepő, de évek óta működik itt – mint egyfajta rejtekhelyen – egy zöldellő, ökológiai farm, ahol a permakultúra elvei alapján zöldségeket és gyümölcsöket termelnek.

A Wadi Rum sivatag közepén 1986-ban hozták létre a 2000 hektáros, hatalmas ökológiai farmot. Azért tudtak itt kialakítani – egy ilyen speciális környezetben – mezőgazdasági farmot, mert a Wadi Rum sivatag alatt egy vízzáró réteg húzódik. A farm teljes vízellátását ez a vízforrás biztosítja. A farm által termesztett növényeket olyan speciális öntözési technikákkal és mezőgazdasági módszerrel termesztik, amelyet állítólag az ókorban használtak az ősi egyiptomiak a nabateusok. A nabateusok alapították Jordánia ősi, sziklába vájt városát, Petrát, az ókorban fejlett vígazdálkodással oázist hoztak létre a sivatag közepén. Földalatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezették a vizet a városba.
A virágzó gazdaságot elsősorban a hidrológiai és permakulturális tervezés elveinek megvalósításával sikerült elérni. Ez azt jelenti, hogy egymást támogató fajokat ültetnek egymás mellé, valamint pozsgás növényeket használnak földbevonatként, melyek nagyon kevés vizet igényelnek, és segítenek a homok megkötésében, valamint csökkentik a talaj hőmérsékletét is.

A farmon elsősorban zöldégeket, gabonaféléket és takarmányt termesztenek. Megterem itt a padlizsán, káposzta, füge, tök, burgonya és a paradicsom is.
Az öntözővizet a 30-400 méter mélységben húzódó vízzáró rétegből nyerik, és a 78 hektáros kör alakú mezőkre permetezik forgó öntözőfúvókákkal. Speciális műanyag „poli-alagutakat” is használnak a víz tárolására, és a szélsőséges sivatagi hőmérséklet kezelésére. A módszer annyira hatékony, hogy Jordánia élelmiszerellátásának nagy része innen származik.