Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Még nagyobb felelősségvállalás a gyártók részéről – egy év helyett kettő?

Még nagyobb felelősségvállalás a gyártók részéről – egy év helyett kettő?

divany.hu / Gerhát Petra

Megszűnhet az egyéves jótállás, a teljes rendszert átírnák.

Egy jogszabály-módosítási tervezet szerint hamarosan változik a jótállás hossza és feltételerendszere is. Megszűnik az egyéves jótállás intézménye, a 10 ezer forintnál magasabb értékű termékekre is két évig kell ezt vállalnia a gyártónak.

Március végén felkerült az Igazságügyi Minisztérium honlapjára “A fogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló Korm. Rendelet” elnevezésű jogszabálytervezet, mely a webáruházakat is érintő több jogszabály módosításáttartalmazza. A változtatások hatályba lépésével a webshopok ÁSZF-jét is korrigálni kell majd.

A fogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletek módosítása érinti többek között a fogyasztóvédelemről, a postai szolgáltatásokról és a termékek piacfelügyeletéről szóló törvényt is. A társadalmi egyeztetés április 4-én véget ért az üggyel kapcsolatban.

Változni fog a jótállás ideje és hossza is

A jelenleg hatályos rendelet szerint az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállás a 10 ezer-100 ezer forint közötti eladási árú termékek esetén 1 év, míg 100 ezer-250 ezer forint eladási ár felett 2 év, 250 ezer forint felett pedig 3 év.

Amennyiben a közölt jogszabálytervezet szerinti módosítást elfogadják, akkor

10 ezer forintot elérő, de 250 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
250 ezer forint eladási ár felett három év
lesz a jótállási idő, a feltételek között pedig az eddig is kötelező szakszerű beüzemelés mellett a szakszerű karbantartás is megjelenik, azaz az időszakonkénti szakszerű felülvizsgálatot és karbantartást előírhatják majd a vállalkozások a vevőiknek jótállási feltételként.

Három meghibásodás után kötelező lesz a csere is

Ajelenlegi rendelkezés szerint ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk három alkalommal történő javítást követően ismét meghibásodik, a termék tulajdonosa kérheti a vételár arányos leszállítását, megjavíthatja azt maga, kijavíttathatja mással a vállalkozás, de az eladó cég ki is cserélhette a terméket. Mostantól ez utóbbi gyakorlat válhat kötelezővé a harmadik javítást követő meghibásodások esetében.