Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Azonos a vélemény a költségvetésről

Azonos a vélemény a költségvetésről

24.hu / SZAJKI BÁLINT

A szakember szerint megszorítások lesznek, az idei költségvetés már megalkotásakor se volt igaz.

A Kormányinfón a pénzügyminiszter egyebek mellett arról beszélt, hogy az eddigi gyakorlattal, és a kormány tavaszi törvényalkotási programjával ellentétben idén csak novemberben tárgyalja a 2025-ös költségvetést az Országgyűlés. A kormány azzal ugyanis megvárja az amerikai elnökválasztás eredményét. Varga Mihály szerint a háborús helyzethez igazítva kell tervezni a makropályát.

A GKI vezérigazgatója a Szabad Európának ugyanakkor azt mondta, nincs összefüggés az amerikai elnökválasztás és a magyar költségvetés benyújtása között. Molnár László szerint a magyar gazdaság helyzetét egyáltalán nem befolyásolja, ha Donald Trump nyer. A makropályát befolyásoló háborús helyzettel a választások közeledtével azt lehet eladni, hogy miért hadiipari beszerzésekre költenek.

A szakember szerint megszorítások lesznek, az idei költségvetés már megalkotásakor se volt igaz, politikai elvárások miatt tartották fenn a növekedési prognózist, amíg tudták. Noha Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint összeomlott az infláció, Molnár László azt mondta, az árak továbbra is emelkednek, csak a magas bázishatás miatt tűnik úgy, mintha a 3,6 százalék elfogadható lenne.

A GKI vezérigazgatója teljesen értelmetlennek nevezte a jelen gazdasági helyzetben a reptér megvételét, úgy vélte, ha Varga Mihálynak valós jogkörei lennének, vélhetően nem támogatná, hiszen jelentős állami kiadás mellett nulla érdemi bevétellel jár. Molnár László a versenytörvény módosításáról azt mondta, azt európai bíróság nem fogja elfogadni, mert a GVH így az állam által kijelölt cégeket segíthet bekebelezni.

Magyar Péter a Facebook-oldalán szintén a megszorításról, a jövő évi költségvetésről és a reptér megválasztásáról értekezett.

Az első negyedév végén már 2321 milliárd forint hiányzott a kasszából. Ilyen magas első negyedéves adat még soha nem volt a magyar államháztartás történetében. Ez majdnem a teljes évre tervezett hiánynak felel meg  – emlékeztetett. Úgy vélte, a pénzügyminiszter által bejelentett 650 milliárd forintnyi beruházás leállítása „nyilván nem lesz elegendő az egyensúly helyreállításához”, csak a kormány a közelgő választások miatt titkolja a tervezett óriási megszorításokat, valójában ezért tolta el a jövő évi költségvetés benyújtását is.