MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Zárt térben visszatérhet a kötelező maszkviselés?

Zárt térben visszatérhet a kötelező maszkviselés?

hvg.hu

Ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad.

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádióban. Merkely Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek.

A zárt, légkondicionált helyiségekben viszont, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad.

Ezért kellene szerinte visszatérni a maszk használatára például az irodákban.

Ősszel ez a helyzet megváltozik: Merkely arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina akkorra elkészüljön – mondta.

Jelezte azt is, hogy egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lesz szükség. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása.

Beszélt arról is, hogy a tervek szerint, ha október környékén az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot. Kitért arra is, hogy mind Magyarországon, mind külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.