MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Vontatható akkumulátor az e-autók átmeneti megoldása

Vontatható akkumulátor az e-autók átmeneti megoldása

hvg.hu

Az új megoldás elegánsnak nem igazán mondható, viszont adott esetben igen jó szolgálatot tehet.

A tisztán elektromos meghajtású autókat sok mindenért lehet szeretni, így például a teljesen hangtalan és rezonanciamentes működésért, a lokálisan zéró károsanyag-kibocsátásért, vagy az alacsony fenntartási költségekért. A korlátozott hatótáv azonban mind a mai napig sok vásárlót riaszt el az e-autó-vásárlástól.

A problémára egy francia cég, az EP Tender most új megoldást talált ki, ami nem más, mint egy a villanyautók vonóhorogjára csatlakoztatható, akkumulátorral teli utánfutó. A 60 kWh kapacitású teleppel az extra tömeg és a rosszabb légellenállás ellenére is jelentősen megnövelhető a kocsi hatótávja.

A mintegy 10 000 eurós utánfutót 34 euró ellenében lehet kibérelni. Az EP Tender azzal számol, hogy 2024-ig mintegy 4 150 ilyen eszközt fog legyártani, a felhasználók száma pedig addigra várhatóan eléri a 60 000-et. Jelenleg egyébként sok villanyautóra nem lehet vonóhorgot szerelni, de 2022-től e tekintetben komolyabb változások indulnak meg.

Érdekesség, hogy a cég először belső égésű motoros hatótávnövelésben gondolkodott, és le is gyártott 20 darab ilyen utánfutót, de az akkumulátorok csökkenő ára végül a helyileg zéró károsanyag-kibocsátású megoldás felé terelte a fejlesztőket. Ami egyébként az autós használaton kívül akár otthoni energiatárolóként is alkalmazható lehet.