Szilvalekvár cukor és keverés nélkül
Ha ősz, akkor szilva. Minden formában és mennyiségben.
Van, aki frissen szereti, mások morzsás süteményben, és megint mások lekvárként. Egy jó lekvár aranyat ér, ha pedig elkészítésénél fűszereket is adunk hozzá, még a lakás is isteni illatú lesz.
Lássunk most a sütőben készült, keverés nélküli mennyei szilvalekvár receptjét. Néhány óra alatt a gyakorlatlan szakácsok is finom lekvárt készíthetnek az ősz csemegéjéből, írja a prozeny.cz.
Hozzávalók (6 üveghez):
2 kg szilva
100 ml vörösborecet
1 egész fahéjrúd
1 teáskanál szegfűszeg
1 darab csillagánizs
Elkészítés:
Vágjuk félbe a szilvákat (a lekvárhoz a legjobb szilvák a túlérett, akár lehullott példányok, amik még nem penészesek), távolítsuk el a magokat, és tegyük őket egy tepsibe. Nyomkodjuk le őket amennyire csak lehet. Locsoljuk meg ecettel, adjuk hozzá a fűszereket, de egy-két keverést követően ne kevergessük tovább. Fedjük le, és hagyjuk állni hat-nyolc órán át. Ha megfelelő ideig pihent, kapcsoljuk be a sütőt 160°C-ra, tegyük be a tepsit, és süssük körülbelül hat órán át. A lekvárt eközben se keverjük.
A kész, még forró lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
Tipp: A kész lekvárt leszűrhetjük szűrőn keresztül, vagy összeturmixolhatjuk, de utána röviden forraljuk fel, és csak ezután, még forrón, öntsük bele az üvegekbe.