Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Vízszintes felhőkarcoló Kínában

Vízszintes felhőkarcoló Kínában

vezess.hu

Már a nagyközönség is megtekintheti belülről Kína legújabb látványosságát.

Már a munkálatok közben látszott, hogy a Kristály névre hallgató építmény egy olyan felhőkarcoló lesz, melyhez hasonlót még nemigen látott a világ. A Raffles City nevű városrészben található komplexum tulajdonképpen egy 300 méter hosszú, a felhőkarcolók tetején vízszintesen húzódó üveghíd, mely kívülről egy vízszintes toronyra hasonlít 250 méter magasan.

A Kristályt a szingapúri Changi repülőteret megálmodó világklasszis építész, Moshe Safdie tervezte. Az épület remek kilátást nyújtó “felfedező fedélzetét” a május végi megnyitó óta naponta háromezren nézhetik meg, mivel a koronavírus-járvány miatt korlátozni kellett a látogatók számát.

Az üveghíd fedélzete 1500 négyzetméteren terül el. Nemcsak kilátást kínál, hanem a National Geographickal való együttműködésnek köszönhetően egy felfedezés témájú kiállítás is várja a látogatókat. Az öt részből álló bemutató első része Csungking történetét és fejlődését mutatja be a földszinten. A látogatókat azután egy világűr ihlette gyorslift repíti a 47. emeletre, a Mars-kiállításra. A túra végén egy belső parkba érkeznek és egy üvegpadlós kilátóból tekinthetik meg a gyorsan fejlődő város panorámáját.