MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Vizsgálja az unió a magyar újságosstandokon bevezetett pozitív diszkriminációt

Vizsgálja az unió a magyar újságosstandokon bevezetett pozitív diszkriminációt

24.hu

„Trükkös megoldással újabb támadást indított a kormány a magyar sajtószabadság ellen."

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított egy nyári kormányrendelet miatt – értesítette a Meda1-et Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője.

A Demokratikus Koalíció uniós képviselői idén júniusban azután fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy Molnár Csaba szavai szerint egy trükkös megoldással újabb támadást indított az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen. Megszüntették a kormánypropagandát – vagyis a szankciós hazugságokat terjesztő állami hirdetéseket – tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedély-kötelezettségét. Így az újságárusok bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról – idézi a Media1 az ellenzéki politikust. A Demokratikus Koalíció szerint ezzel a rendeletével az Orbán-kormány „tovább rombolja az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot Magyarországon”.

A DK közleménye szerint hivatalos válaszában a brüsszeli testület azt írta, hogy vizsgálja az ügyet annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását.