MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Világkörüli úton az ökohajó

Világkörüli úton az ökohajó

autopro.hu

Az úttal demonstrálják, miképp lehet környezetbarát a tengeri hajózás.

 

A 2019-ben alapított francia startup, az Energy Observer Developments (EODev) célja, hogy kifejlesszen egy hidrogén üzemanyagcellával hajtott katamaránt. Ehhez a járműhöz a Toyota fogja szállítani az üzemanyagcellákat.

Az Energy Observer két francia mérnök demonstrációs projektjeként indult, akik egy környezetbarát hajó megépítését álmodták meg. Victorien Erussard és Jérôme Delafosse az energia terén önellátó, így zöld hajóval egy 101 megállóból álló világkörüli útra mennek majd, ezzel demonstrálva, miképp lehet környezetbarát a tengeri hajózás.

A hajó különlegessége, hogy útközben a tengervízből állít elő üzemanyagot, így lesz önellátó. A körülbelül harminc méter hosszú katamarán rendelkezik egy elektrolizálóval, ami a sótól megtisztított vizet képes szétválasztani hidrogénre és oxigénre. Ehhez az energiát napaelemek és egy 100 kilowattórás energiatároló akkumulátor biztosítják.

A vízből kinyert hidrogént két 350 bar űrtartalmú tartályban tárolják, ami akár 62 kilogramm hidrogén tárolására is alkalmas.

A projekt 2017-ben indult, 2019 óta működik startupként. A Toyota most csatlakozott a projekthez támogatóként, azonban nem árulta el, mekkora összeggel szállt be. A japán autógyártó európai egysége olyan üzemanyagcellákat biztosít a hajóhoz, mint amilyen a Mirai modellekben is van.

Bár a hivatalos kapcsolat csak most született meg a két vállalat között, a Toyota már a kezdetektől fogva támogatta a projektet – írja az electrive.com.